8.8 C
București
marți, 27 februarie 2024 - 12:17
No menu items!

Guvernul dă banii restanţi pentru programele europene

spot_img

Ministerul Muncii a emis dispoziţii de plată pentru peste 500 de cereri din cadrul Programului Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), a declarat joi, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.

” La început, când s-au alocat banii aveam aproape 1 400 de cereri, dar ele în continuare sunt verificate şi numărul lor creşte în fiecare zi”, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Guvernul a alocat 209 milioane de lei pentru plățile interne pentru POSDRU, a anunţat zilele trecute Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.

Comisia Europeană a efectuat un audit al POSDRU care a analizat funcționarea programului în perioada 1 ianuarie 2007 – aprilie 2012, stabilind că sistemul de management și control a funcționat necorespunzător. Din acest motiv, s-a declanșat procedura de pre-suspendare a programului și s-a propus o corecție definitivă de 25% pentru sumele rambursate de la bugetul Uniunii Europene către bugetul național.

La 19 septembrie, mai mulți beneficiari ai POSDRU au declarat că Guvernul are datorii la programele derulate prin acest program de aproximativ 200 de milioane de euro și au trimis o scrisoare deschisă prin care au cerut găsirea unor soluții pentru a fi salvați de la faliment sau insolvență.

Comisarul european Dacian Cioloş declara, la începutul acestei săptămâni, că înlăturarea riscul suspendării definitive a plății fondurilor europene depinde de rapiditatea cu care autorităţile române corectează problemele identificate.

La sfârşitul săptămânii trecute, directorul general pentru angajare, afaceri sociale şi incluziune din cadrul Comisiei Europene, Zoltan Kazatsay, a declarat că plăţile pentru proiectele POSDRU ar putea fi reluate în luna decembrie pentru România.

El a afirmat că auditul din  luna noiembrie este crucial şi că plăţile vor fi reluate dacă deficienţele care au dus la blocarea derulării programelor vor fi rezolvate.

România va înainta raportul solicitat de CE cel mai târziu în luna noiembrie.