10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:44

Grindeanu: Trecerea la euro se poate face numai după ce veniturile românilor vor fi comparabile cu cele din alte state UE

spot_img

Premierul Sorin Grindeanu a declarat luni că aderarea la Zona Euro această convergență monetară se poate face numai după ce și veniturile cetățenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre. Grindeanu a făcut această remarcă la Palatul Victoria, în debutul primei reuniuni a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, la care a participat și guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Șeful Executivului a spus că România trebuie să demonstreze că este hotărâtă să susțină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii Europene și să arate că avem același scop, respectiv o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au aceeași țintă.

”Noi credem că sarcina noastră este una dublă, aceea de a vedea cum putem face ca această trecere la moneda Euro să fie cât mai lină pentru cetățeni. Aici trebuie să învățăm din practica țărilor care au trecut deja la Euro, pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem astăzi și vom fi și în viitor pe aici pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros. Cealaltă dimensiune a sarcinii noastre este să ne asigurăm că această convergență monetară se face în paralel cu convergența veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, și veniturile cetățenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE”, a afirmat Grindeanu.

T.S.