3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 4:00
No menu items!

Greva operatorilor de handling a paralizat traficul aerian

spot_img

Angajații companiei Globe Ground România, care oferă servicii de handling pentru aeronave la sol și tractare de aeronave, au intrat, vineri, în grevă de avertisment, timp de două ore, după ce negocierile cu conducerea companiei au eșuat.

Liderul Sindicatului Liber de Handling Aeronautic, Alexandru Cioc, a declarat, pentru Agerpres, este dispus să continue, vineri, negocierile. „Noi suntem dispuși să negociem, dacă vom fi chemați, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru, după inflexibilitatea pe care am văzut-o în seara asta (joi – n.r.), a precizat el.

Sindicatul Liber de Handling Aeronautic, afiliat la Blocul Național Sindical și Federația Națională a Sindicatelor Portuare Constanța, a anunțat organizarea unei greve de avertisment, vineri, pe Aeroportul Henri Coandă, între orele 13,00 — 15,00. Protestul salariaților companiei de handling Globe Ground România are la bază nemulțumiri legate de salarii, de programul de lucru, dar și de dimensionarea personalului și normarea activității în raport cu volumul și condițiile de muncă.

Sindicaliștii solicită demisia conducerii societății, având în vedere eșecul negocierilor și lipsa de disponibilitate pentru dialog, precum și modul defectuos de abordare a relațiilor de muncă din ultimii ani.

Printre revendicările Sindicatului Liber de Handling Aeronautic se numără dimensionarea corespunzătoare a personalului necesar pentru desfășurarea activității în condiții optime, deoarece, în ultimul an, din cauza condițiilor de muncă și a nivelului redus de salarizare, peste 150 persoane și-au înaintat demisia.

De asemenea, sindicaliștii cer revenirea la programul de tură 12/24-12/48, respectiv corelarea acestuia cu programul de funcționare al aeroportului, normarea corespunzătoare a muncii, alocarea corectă a timpului de odihnă și refacere, recunoașterea muncii de noapte, regândirea politicii salariale și alinierea acesteia cu cea practicată în domeniul aviației, asigurarea sau decontarea transportului de la și la locul de muncă.

Potrivit sindicaliștilor, hotărârea de a declara greva a fost luată cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, respectiv cu acordul a cel puțin jumătate plus unu din numărul membrilor de sindicat. Pe perioada desfășurării grevei, participanții la grevă vor proteja bunurile unității, fiecare salariat aflat în greva aflându-se la locul sau de muncă, în cadrul programului de lucru, se spune într-un comunicat al Sindicatului Liber de Handling Aeronautic.

Salariații Globe Ground România au intenționat să intre în grevă de avertisment și pe 22 ianuarie 2016, din aceleași motive, însă aceasta a fost suspendată provizoriu printr-o decizie a Tribunalului Ilfov până la soluționarea definitivă a cauzei ce făcea obiectul dosarului nr. 188/93/2016 aflat pe rol, respectiv constatarea legalității grevei.

Andrei Tudor