4.6 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 19:22
No menu items!

Teroriștii maghiari plănuiau detonarea rețelei de gaze din Transilvania

spot_img

Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe cei doi membri ai mișcării extremiste HVIM care au plănuit un atentat cu bombă de Ziua Națională a României. Potrivit anchetei, membrii organizației intenționau să detoneze și rețeaua de gaze din Ardeal.

Zoltán Szőcs și Attila Beke vor fi judecați pentru instigare la atentat contra unei colectivități, instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, respectiv tentativă la atentat contra unei colectivității și tentativă la nerespectarea regimului materiilor explozive. La 10 octombrie 2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii organizațiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria (Mișcarea de Tineret 64 de Comitate), Zoltán Szőcs – președinte al HVIM Transilvania, i-a trasat lui Attila Beke, președinte al HVIM Târgu Secuiesc, sarcina de a confecționa un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în data de 1 Decembrie 2015, de Ziua Națională a României.

Mai mult decât atât, procurorii DIICOT au interceptat discuţii în care membrii HVIM plănuiau un atentat prin care intenționau să detoneze, în ziua de Crăciun, rețeaua de gaze care trece prin Transilvania, informează news.ro, potrivit Pro TV.

x: Am zis că ar trebui acţiuni mai dure (…).
y: În ceea ce priveşte harta de gaze(…) dacă ruşii închid… de fapt, ucrainenii, ca prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcţiona. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcţională. Întrebarea a fost ce se va întâmpla în caz că ambele vor fi aruncate în aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. Asta e. El mi-a dat harta. Deci din Ardeal… aici sunt zăcămintele de gaz, o conductă mare duce spre Bucureşti şi una spre Moldova. Atâta l-am bătut la cap pe Laci încât s-a interesat şi a descoperit unde se află până şi ultima/ultimul (…).
x: Pe la noi trec două conducte….
z: Sunt sub pământ.
y: Da, dar peste paraie trec pe la suprafaţă.
x: Da? (…)
SZOCS ZOLTAN: Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun.

beke-attila
Attila Beke

Discuţiile au fost interceptate în timpul şedinţei FRONT a luptătorilor HVIM şi apar în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată cei doi extremiști.

Andrei Tudor