15.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 1:22
No menu items!

Gelu Diaconu: Un ambasador din UE a cerut sprijin pentru evazioniști. Ponta: E fostul ambasador al Olandei

spot_img

Gelu Diaconu, fostul şef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), afirmă că România e ”trădată” de tehnocraţi, care ar fi pus instituția în slujba firmelor de consultanţă fiscală, marilor companii și a ambasadelor străine care sprijină acest capital străin. Într-o postare pe blogul personal, Diaconu oferă ca exemplu intervenţia unui ambasador ”care se opune intrării României în Schengen”, care ar fi venit la el în birou să intervină în favoarea unui ”evazionist notoriu” din ţara lui.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, fostul premier Victor Ponta confirmă că a protejat ANAF de intervenții din exterior și că ambasadorul la care face referire Diaconu este fostul ambasador al Olandei.

Diaconu a fost demis luna trecută de premierul Dacian Cioloş și înlocuit cu Dragoș Doroș, fost director al diviziei de consultanță fiscală la KPMG România. DNA l-a pus sub învinuire pe Diaconu, în dosarul în care sunt implicați deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

Între 2012 și 2015, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România a fost Matthijs van Bonzel, care a făcut cunoscută poziția critic a guvernului pe care îl reprezintă față de extinderea Zonei Schengen.

Selecție declarații Gelu Diaconu, pe blogul propriu:

  • Timp de trei ani de zile am dus o luptă inegală pentru a reforma structura responsabilă cu verificarea marilor contribuabili/marile afaceri (DGAMC). Din informațiile pe care le dețin și pe care le voi face publice, tot ce am construit în acest timp este dărâmat sistematic și cu intenție de către actuala conducere a Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, pentru a servi exclusiv interesele private ale unei frății transpartinice.
  • Departe de ochii publicului, protejați de mass-media pe care o alimentează cu publicitate, membrii acestei frății au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a împiedica această reformă. Marile firme de consultanță fiscală, clienții acestora (majoritatea cu capital străin) și unele ambasade au exercitat o presiune constantă asupra mea, fie direct, fie prin intermediul presei sau a politicienilor pentru a bloca schimbările de la DGAMC și orice altă măsură cu impact major în lupta anti-evaziune din această zonă.
  • De exemplu, un ambasador „periat” și lăudat de presa progresistă a venit la mine în birou, însoțit de un om de afaceri din țara pe care o reprezenta, un evazionist notoriu, presându-mă să dispun deblocarea rambursării TVA într-un caz de evaziune (cca 20 milioane euro), pe care îl aveam în instrumentare. La câteva minute după ce a ieșit din biroul meu am anunțat instituțiile abilitate. În zilele următoare, citeam iarăși prin presă o serie de elogii aduse aceluiași ambasador, cunoscut în spațiul public drept un adversar al intrării României în Schengen, exact de jurnaliștii care promovează valorile occidentale și care îl dădeau ca exemplu de bune practici și onestitate pe acest „amic” al concetățenilor evazioniști.
  • Ani de zile a fost o practică constantă intervenția ambasadelor, în principal din spațiul UE, pentru susținerea intereselor marilor companii cu capital străin în relația cu Fiscul, în timp ce o eventuală intervenție a vreunui reprezentant ales al poporului român în Parlament este considerată trafic de influență.
  • Vă asigur că acest lucru se întâmplă și în prezent cu singura deosebire că, astăzi, cei puși să vegheze asupra securității finanțelor României au ajuns simpli servanți, executanți docili ai acestor interese.
  • Actuala conducere MFP și viziunea tehnocrată ruptă de realitate și axată exclusiv pe imagine vor arunca din nou România în brațele FMI, iar relaxarea fiscală este deja pusă în pericol de această gașcă de inconștienți fericiți. România este trădată din nou!

Declarații Victor Ponta, Facebook:

  • Nu cunosc în amănunt cele relatate, dar în anii trecuți știu că am sprijinit activitatea ANAF și a Direcției Antifraudă de combatere a marii evaziuni fiscale, inclusiv protejându-i de toate „intervențiile” din țară și din afară!
  • Rezultatul – numai în anul 2015 un plus de venituri la buget de 3 miliarde euro (din care am putut să mărim salarii și pensii și să reducem TVA și CAS)! Sunt curios să văd dacă în 2016 aceste rezultate vor fi menținute.
  • Pentru că Diaconu e mai „timid” vă spun eu cine era ambasadorul care mereu intervenea și la Guvern și la ANAF pentru tot felul de companii mai mult sau mai puțin oneste – fostul ambasador al Olandei, cel care ne dădea lecții de „integritate și anticorupție” săptămânal la Hotnews! Că așa iubim noi „lupii moraliști”!

T.S.