5.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 7:18

Medicii de familie protestează. Astăzi nu primiți trimiteri sau rețete gratuite

spot_img

Dacă aveţi programare astăzi sau luni la medicicul de familie, nu vă aşteptaţi să primiţi reţete gratuite sau compensate şi bilete de trimitere. Sunt medici care nu le vor acorda. Mai mult, unii doctori din Bucureşti şi din ţară nu vor da nici consultaţii gratuite. Vor trata doar urgenţele sau vor percepe taxă pentru consultaţii.

Medicii de familie nu vor da bolnavilor reţete compensate sau gratuite şi nici bilete de trimitere pentru analize. Ba chiar, unii pacienţi ar putea plăti consultaţia. Este forma de protest aleasă de medicii de familie. Ei reclamă subfinanţarea domeniului lor şi faptul că sunt obligaţi să plătească din buzunar erorile cardului de sănătate.

În aceste condiții, medicii de familie refuză să semneze actele adiţionale la noul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contract care ar fi trebuit să intre în vigoare de astăzi. Doctorii susţin că e ilegal să semneze retroactiv documentele, motiv pentru care vor face acest lucru începând de săptămîna viitoare. E o formă de protest, în condiţiile în care doctorii spun că bugetul alocat pentru fiecare pacient e prea mic.

Pentru consultarea gratuită şi prescrierea de reţete compensate, medicul de familie trebuie să semneze anual un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Oficial, data este 1 aprilie, dar în ultimii ani termenul s-a tot prelungit.

Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, explică: „De fiecare dată, în mod ilegal, am fost puşi în situaţia de-a semna retroactiv, aşa nu se mai poate. În România trebuie să existe ordine şi pentru decidenţii din sănătate, şi pentru furnizorii de servicii medicale”.

Acum medicii refuză să semneze. Hotărârea de guvern a venit abia ieri şi doctorii spun că nu au timp să intre în legalitate. Numai în Bucureşti sunt peste 1.000 de medici care ar trebui să se înghesuie la coadă într-o zi. Timp ar fi, spune Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care anunţă prelungirea programului de lucru.