15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:50
No menu items!

Șeful ANAF, Gelu Diaconu, urmărit penal de DNA

spot_img

Președintele ANAF, Gelu Diaconu, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA în dosarul în care cer Parlamentului încuviințarea reținerii și arestării deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun pentru spălare de bani.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în urma demersurilor inițiate de deputatul Nicolae Păun și mijlocite de Mădălin Voicu, „președintele ANAF, Gelu Diaconu, împreună cu vicepreședintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, a emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată”.

Cei doi șefi ai ANAF sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În acest dosar, sunt urmăriți penal și reprezentanții Asociației Partida Romilor „Pro Europa”, pentru spălare de bani, deturnare de fonduri, cumpărare de influență: Gheorghe Ivan, Vasilica Grigore, Carmen Olteanu, Valentin Pepenel, Costel Paraschiv, manager al proiectului ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, Florin Paraschiv, Irina Radu și Florentina Rotariu. Faptele reținute se referă la derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” finanțat cu fonduri europene.

„Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neîncasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii către contribuabili a deciziilor privind regularizarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pe anul 2012, fie neluarea măsurilor pentru încasarea contribuțiilor, în cazul deciziilor deja comunicate. Aceste acțiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neîncasării contribuțiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial în beneficiul Asociației Partida Romilor Pro Europa”, se arată în comunicatul de presă.

Andrei Tudor