ANPC a câştigat definitiv procesul cu OTP Bank: Modificarea ”unilaterală” a dobânzii din contractele de credit este abuzivă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat miercuri procesul cu OTP Bank, la Curtea de Apel Bucureşti, care a dat o decizie definitivă, în premieră pentru România.

CAB a confirmat decizia din august 2015 a Tribunalului București, prin care instanţa de fond a eliminat clauza contractuală ce permitea băncii să modifice unilateral dobânda, în funcţie de politica proprie.

Acesta este primul poces colectiv pe clauze abuzive dintre o bancă şi ANPC care a primit o sentinţă definitivă.

În urma acestei sentinţe, OTP va fi obligată să scoată din toate creditele, imobiliare sau de consum, dar garantate cu ipotecă, clauza referitoare posibilitatea de a modifica dobânda după propria politică, potrivit Economica.net.

Decizia nu obligă însă banca să returneze sumele încasate în plus de la clienţi ca urmare a creşterii dobânzilor, dar aceștia pot merge într-un proces separat.

Mai mulţi clienţi cu credite în franci au reclamat banca la ANPC pentru că le-a majorat nejustificat dobânda variabilă din contractele de credit. OTP se folosea de o clauză din contract prin care spunea că poate modifica unilateral dobânda, în funcţie de evoluţia indicelui LIBOR pentru CHF. Banca a crescut dobânda, dar nu a mai scăzut-o atunci când rata LIBOR a scăzut. ANPC a dat in judecată banca folosindu-se de legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.

NICIUN COMENTARIU