17.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 9:31
No menu items!

Gabriela Firea cere implementarea cât mai urgentă a proiectului brăţării electronice: „33 de femei şi-au pierdut viaţa în urma violenţei în familie, anul acesta”

spot_img

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea, a anunțat, marți, în cadrul unei întâlniri cu victime ale violenţei domestice din judeţul Ialomiţa, că a discutat cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, pentru implementarea cât mai rapidă a brăţării electronice pentru victimele agresiunilor. Anul acesta, 33 de femei şi-au pierdut viaţa din cauza loviturilor primite, a spus ministrul Firea. 

„Am discutat zilele acestea cu domnul ministru de Interne, Lucian Bode, şi este total de acord ca în perioada următoare să intensificăm eforturile comune, pentru a implementa proiectul brăţară electronică pentru agresori, pentru ca aceştia să fie monitorizaţi şi să fie identificaţi dacă se apropie nepermis de victimă„, a spus Gabriela Firea, precizând că ordinele de restricţie au fost încălcate de multe ori şi victimele au avut de suferit. 

Ministrul a arătat că le cere femeilor să apeleze la autorităţi, în aceste cazuri de violenţă.

Nu este o stare de normalitate să suporţi violenţe, fizice, verbale, psihice, chiar şi spirituale, de orice natură, care se încadrează în legislaţia naţională sau internaţională„, a mai precizat Firea. 

Ministrul a arătat că proiectul brăţării electronice trebuie să intre în vigoare cât mai repede, şi a arătat că Guvernul este determinat să asigure sumele în bugetul de anul viitor pentru punerea în aplicare a acestui proiect. 

Potrivit Gabrielei Firea, 33 de femei şi-au pierdut viaţa în urma violenţei în familie, în acest an. 

„În România, violenţa în familie este un subiect extrem de important, care mă preocupă atât ca femeie, soţie şi mamă, cât şi ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse. Pandemia începută în 2020 a făcut şi ea ca numărul violenţelor domestice să crească. Ca urmare a campaniilor de informare, victimele care au sunat să ceară ajutor la serviciul Helpline 0800500333 au fost mai multe decât în anii trecuţi”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.
 
Ministrul spune că, în spatele statisticilor care apar pe hârtie, în rapoartele oficiale, sunt femei, fete şi copii abuzaţi cărora le e frică şi ruşine să-şi mărturisească dramele prin care trec. Sau care încă mai speră că, într-o zi, agresorii lor se vor schimba. Sau că autorităţile nu îi vor face scăpaţi pe cei care îi terorizează.
 
Raluca Dan