5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 18:36
No menu items!

Gabriel Oprea a semnat un acord cu procurorul general al SUA. România, încă un pas spre Visa Waiver

spot_img

Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, s-a întâlnit, luni, la Washington, cu procurorul general al SUA, Loretta Lynch. Cei doi au semnat Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, necesar pentru îndeplinirea condițiilor programului Visa Waiver.

În cadrul întâlnirii au fost abordate teme importante privind dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, componentele privind justiția și statul de drept fiind elemente esențiale ale acestuia, au precizat oficialii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat de presă transmis marți.

Gabriel Oprea a subliniat importanța și stadiul excelent al relațiilor bilaterale dintre România și SUA, punând accent pe domeniul securității regionale și transatlantice și pe cooperarea în domeniul justiției.

Cu această ocazie a fost semnat Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave.

Prin încheierea acestui Acord, România îndeplinește încă un criteriu tehnic necesar pentru îndeplinirea condiţiilor Programului Visa Waiver, în procesul de liberalizare a acordării vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

Acordul va reglementa, pe baze juridice, cooperarea, prevenirea, descoperirea și investigarea infracțiunilor grave, a infracțiunilor de terorism și asigurarea schimbului de informații între autoritățile cu atribuții în acest domeniu din cele două țări.

La rândul său, procurorul general al SUA a apreciat parteneriatul deosebit dintre cele două țări în domeniul justiției, mulțumindu-i lui Gabriel Oprea pentru implicarea sa în realizarea acestei cooperări, precum și pentru contribuţia sa la semnarea acestui acord important pentru Statele Unite.

La întâlnire, Gabriel Oprea a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior.

R.D.