14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:53

John Kerry: Avioanele ruseşti care au încălcat spaţiul aerian turc ar fi putut fi doborâte

spot_img

Secretarul de Stat american, John Kerry, a criticat luni încălcarea spaţiului aerian turc de către avioane de luptă ruseşti. El a apreciat că acestea ar fi putut fi doborâte, relatează AFP în pagina electronică.

“Suntem foarte preocupaţi de acest lucru, pentru că este exact genul de lucruri pentru care Turcia îşi apără drepturile şi ar fi putut doborî” aceste avioane, a declarat Kerry în Chile, unde participă la conferinţa internaţională “Oceanul nostru”.

El a precizat că a discutat cu omologul său turc, Feridun Sinirlioglu, şi a dat asigurări că va îndemna Rusia să comunice mai bine cu privire la operaţiunile sale militare.

“Este exact genul de lucruri cu privire la care am avertizat” şi “de aceea am început discuţii cu Rusia, pentru a fi siguri că nu există posibilitatea unui conflict accidental”, a precizat secretarul de Stat american.

Anterior, un oficial american din domeniul Apărării declarase că nu poate fi vorba despre un accident în ceea ce priveşte incidentele dintre avioanele ruse şi cele turce la frontiera turco-siriană.

Acest lucru confirmă îngrijorarea noastră profundă în legătură cu ceea ce fac ei acolo. Acest lucru ridică întrebări cu privire la intenţiile, comportamentul şi profesionalismul lor în spaţiul aerian”, a adăugat el.