9.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 1:45
No menu items!

Gabriel Oprea a primit Placheta de onoare a Forțelor Terestre

spot_img

Vicepremierul a participat la ceremonia prilejuită de Ziua Forțelor Terestre

Oprea_placheta

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a participat, miercuri, la ceremonia militară care a avut loc la Monumentul Eroilor militari căzuţi în misiune în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României.

În cadrul evenimentului organizat cu prilejul Zilei Forțelor Terestre, Drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Terestre a fost decorat cu ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari. Totodată, au fost înaintați în gradul următor militari răniți în teatrele de operații și soțiile unor militari decedați în misiune.

Oprea militari

La finalul ceremoniei, în semn de prețuire și recunoștință, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, a oferit Placheta de onoare a Forțelor Terestre viceprim-ministrului pentru securitate națională, Gabriel Oprea.

Cu acest prilej, vicepremierul Gabriel Oprea a transmis următorul mesaj:

Praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, reprezintă, pentru Armata Română, un prilej de sărbătorire a românilor curajoși și demni, care își dedică viața și cariera slujirii intereselor de securitate ale țării.

Astăzi ne cinstim eroii și onorăm militarii care fac parte din cel mai reprezentativ corp al Armatei României – Forțele Terestre. Cinstim pe cei care de-a lungul timpului au luptat pentru libertate, unitate naţională şi integritate teritorială, dându-şi viaţa pentru a-şi urma crezul.

Lor le dedicăm ceremonia de astăzi. Cei care ne-au fost camarazi, prieteni sau colegi nu vor fi uitați niciodată.  Este deviza noastră, este  o obligație sacră de a nu lăsa pe nimeni în urmă, indiferent de misiune, greutăți sau sacrificii.

Acest spirit al camaraderiei ne unește și ne ține aproape în marea familie a Armatei României.

România are astăzi cele mai importante garanții de securitate. Suntem parte a celei mai puternice alianțe militare – NATO – și parte a Uniunii Europene, împărtășind valorile libertății, securității și justiției.

Primul și cel mai important ideal al României, pe care și l-a asumat ca membru NATO este solidaritatea. Nu te poți bucura de drepturi dacă nu ești pregătit să-ți asumi responsabilitățile care vin odată cu acestea. Iar România și-a asumat responsabilități importante în acești 11 ani de când suntem parte a NATO, în teatrele de operații din Irak și Afganistan, în efortul luptei anti-teroriste.

Actualul context de securitate și evoluțiile din regiune fac ca, de la o zi la alta, să apară amenințări și noi provocări la care trebuie să ne adaptăm, ajustând permanent resursele pe care le avem  pentru a face față acestor schimbări.

De aceea este nevoie să investim mai mult în echipamente şi în tehnică, dar mai ales în pregătirea temeinică a militarilor noștri, pentru asigurarea condiţiilor de interoperabilitate cu armatele celorlalte ţări membre NATO.

Iar acest lucru îl facem chiar în aceste zile în exerciții comune cu partenerii noștri la Câmpia Turzii sau în Poligonul Smârdan.

Ca militar al Armatei Române, am încredere deplină în profesionalismul şi în calităţile morale ale militarilor noștri, ale soldaților români, demonstrate cu prilejul a nenumărate misiuni desfășurate în teatrele de operații. Faptele acestor oameni curajoși ne îndreptăţesc să privim cu optimism spre viitor!

Vă adresez cele mai calde felicitări şi urări de succes în nobila misiune de a vă servi țara sub tricolor!

Îi felicit totodată pe toţi cei care poartă numele patronului spiritual al Forţelor Terestre, şi le spun un sincer “La mulţi ani!”.

Dumnezeu să binecuvânteze Forţele Terestre ale Armatei României! Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Oprea

Andrei Tudor