23.2 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 13:02
No menu items!

G20 susţine taxarea minimă cu 15% a multinaţionalelor, la nivel mondial

spot_img

Liderii policiti din grupul G20 au ajuns la un acord privind implementarea unei taxe de impozitare de minim 15% pentru multinaționale, a declarat un înalt oficial al administrației americane, citat de presa internațională. 

Acest lucru era unul dintre obiectivele principale ale liderului american Joe Biden. „Președintele a subliniat importanța acestui acord istoric în timpul intervenției sale”, a continuat oficialul american.

Surse apropiate discuțiilor, citate de AFP, au precizat că există o „susţinere largă”, iar acest lucru nu constituie o surpriză, faţă de taxarea la nivel mondial a multinaţionalelor. Însă, există o incertitudine în privinţa unor angajamente puternice în lupta împotriva modificărilor climatice ale liderilor marilor economii din cadrul G20 reuniţi sâmbătă la Roma, o ocazie de discuţii, de asemenea, în cercuri mai restrânse, despre dosarul nuclear iranian sau despre datoria Argentinei.

Același surse au arătat că a exstat o „susţinere largă şi transversală” în cursul primei şedinţe de lucru, sâmbătă, faţă de o taxare minimă la nivel mondial cu 15% a multinaţionalelor, pe care şefii de stat şi de guverne urmează să o aprobe în comunicatul lor final, duminică, cu obiectivul de a o implementa până în 2023.

„Statele Unite şi ţări ca Brazilia, Franţa şi Coreea şi-au exprimat în mod explicit susţinerea faţă de taxarea minimă mondială”, au declarat sursele citate. 

G20 – din care fac parte ţări dezvoltate ca Statele Unite şi state membre ale Uniunii Europene (UE), dar şi mari economii emergente ca China, Rusia, Brazilia sau India – reprezintă 80% din emisiile de gaze cuefect de seră la nivel mondial.

Apărarea mediului este unul dintre cuvintele de ordine ale unor manifestanţi care s-au adunat sâmbătă pe străzile Romei.

Diverse organizaţii – sindicate de extremă stânga şi Fridays for Future – au îndemnat la adunări la care speră să mobilizeze mii de oameni.

R.D.