23 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 23:42
No menu items!

Fundația România Autentic vă prezintă: Cele mai vechi picturi rupestre, descoperite în România

spot_img

Desenele au o vechime de 23.000-35.000 de ani

pestera-coliboaia

Cele mai vechi picturi rupestre au fost descoperite în România, potrivit unor experți și cercetători români, dar și internaționali. Aceste picturi datează de acum 23.000-35.000 de ani, după cum spun specialiștii în artă rupestră, scrie worldwideromania.com.

Președintele Federației Române de Speologie, Viorel Lascu, împreună cu dr. Jean Clottes, expert internațional în artă rupestră, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișului din Oradea și Călin Ghemiș, arheolog la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, au relatat descoperirile din peștera Coliboaia, de pe Valea Sighiștelui, dar și rezultatele datărilor probelor de Carbon 14, recoltate din Galeria picturilor din peșteră. Așadar, în peștera Coliboaia s-a descoperit o galerie cu picturi negre. Aceste picturi reprezentau: un bizon, un cal, o felină și două capete de rincori (rinoceri).

În plus, au fost descoperite și câteva gravuri și oseminte de urși, potrivit worldwideromania.com. În iunie 2010, a fost făcută această descoperire de câțiva speologi români, după o misiune franco-română. Doi specialiști în artă rupestră, Jean Clottes și Bernard Gély, din Franța, spun că aceste picturi datează de acum 23.000 – 35.000 de ani.

Arheolog la Muzeul Țării Crișurilor, Călin Ghemiș, a efectuat două prelevări de probe pentru a fi datate pe bază de radiocarbon. Cele două probe au fost trimise la Laboratoarele de Știință din Yvette (Franța). „Peştera Coliboaia nu este accesibilă publicului larg. Ea va rămâne, cel mai probabil, inaccesibilă, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi. Desenele sunt cu atât mai valoroase cu cât există similitudini între arta rupestră a oamenilor preistorici din Bihor cu lucrări ale celor care au desenat în peşteri din Franţa, aproximativ în aceeaşi perioadă istorică”, a declarat Călin Ghemiș. Rezultatele obținute confirmă că cele mai vechi picturi datează din anii 36.000.

Rezultatul datărilor probelor de Carbon 14 recoltate din Galeria Picturilor a Peșterii Coliboaia, vine să confirme datările pe care noi le-am presupus la un moment dat prin specialiștii Muzeului, dar și faptul că lumea de atunci, din acest spațiu, era parte a unei lumi europene, în care modul de viață și de credințe erau similare

Aurel Chiriac
directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea

Peștera Coliboaia

Peștera Coliboaia se află în județul Bihor, pe Valea Sighiștelui. Datorită picturilor rupestre foarte vechi ce datează de zeci de mii de ani și ale urmelor  ce atestă că a fost locuită  de oameni, cavitatea a devenit cunoscută. În încăperea în care se află câteva gravuri și picturi ce înfățișează animale. Accesul este dificil, fiind necesară parcurgerea unui traseu pe sub apă până aici. De asemenea, acest sector din peștera Coliboaia nu este accesibil turiștilor.

S-au mai descoperit astfel de picturi rupestre într-o peșteră din România-Cuciulat. Vechimea, precum și autenticitatea acestora, au fost atestate de cercetători străini, fiind o noutate în partea aceasta a Europei.

Peștera Coliboaia se întinde pe o lungime de aproximativ 750 m. Concrețiuni specifice se găsesc pe pereții dinspre finalul peșterii sub formă de scurgeri parietale, stalactite si stalagmite. Intrarea se face printr-un fel de portal în formă de triunghi și cu înălțime de 2 m.

O altă cavitate se găsește foarte aproape de peștera Coliboaia, peștera Măgura. Aventurarea în peștera Coliboaia este recomandată numai speologilor cu experiență pentru că este activă și poate îngreuna parcurgerea sa.