11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 12:11
No menu items!

Franța lasă garda jos în fața Rusiei, în lupta pe șampanie și reia exporturile

spot_img

Industria franceză a șampaniei îi sfătuiește pe producători să reia exporturile spre Rusia, după ce livrările au fost sistate pe parcursul verii, ca urmare a așa-zisului, Război al Șampaniei”, generat de decizia Rusiei de a pune monopol pe numele de „șampanie”, relatează Euronews.

Livrările au fost sistate în iulie, după ce Rusia a aprobat o lege prin care numele de „șampanie” este rezervat în țară doar pentru producătorii de vin spumant local.

Prin urmare, pentru a putea exporta în Rusia, producătorii francezi din regiunea Champagne, care dă și numele băuturii, trebuie să-și redenumească produsele.

Decizia rușilor vine în ciuda faptului că numele șampaniei franceze este protejat de lege în Uniunea Europeană și Regatul Unit.

În ciuda conflictului, Comitetul Interprofesional pentru Vinul de Champagne a transmis că producătorii de șampanie ar trebuie să reia livrările spre Rusia.

Francezii renunță la „blocadă” după ce autoritățile ruse au ignorat mai multe scrisori trimise de miniștri francezi.

Miniștrii economiei, comerțului extern și agriculturii din Franța au trimis scrisori rușilor.
 

Unul dintre motivele date de comitet pentru decizia de a relua livrările este pentru a evita situația în care s-ar ajunge la un conflict la Organizația Mondială a Comerțului și pentru a nu face rău consumatorilor ruși.

„Cel mai important lucru este să reluăm livrările în Rusia. Al doilea cel mai important lucru este să discutăm și să negociem pentru a găsi o soluție bună care să ne permită să ne păstrăm dreptul de a folosi numele”, a spus Charles Goemaere, șeful Comitetului.