21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 13:23
No menu items!

Rusia și Franța se ceartă pe șampanie

spot_img

Rusia și Franța sunt în relații conflictuale, de data aceasta, din cauza șampaniei, după ce la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a adoptat o lege care obligă producătorii străini de şampanie să îşi eticheteze produsul drept „vin spumant”. Conform unei legi promulgate de Vladimir Putin, numai vinul efervescent produs în Rusia poate fi denumit drept „şampanie”.

Ministrul francez al Agriculturii, Julien Denormandie, a afirmat marţi că „şampanie”, este un nume care poate fi folosit doar pentru vinurile spumante din regiunea omonimă din Franţa, deşi în decursul timpului alte ţări au încercat să susţină că denumirea este a lor

Reacția ministrului francez vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a adoptat o lege care obligă producătorii străini de şampanie să îşi eticheteze produsul drept „vin spumant”. 

„Vă puteţi imagina reacţia autorităţilor franceze”, a declarat ministrul Denormandie, la un post de radio, adăugând că cuvântul „şampanie” vine din frumoasa regiune franceză unde este produsă şampania”.

Organizaţia profesională Comite Champagne, asociația comercială care reprezintă interesele producătorilor independenți de șampanie, a dat publicităţii un comunicat în care cere diplomaţilor francezi şi europeni să se implice în schimbarea legii din Rusia. În plus, cei doi copreşedinţi ai Comite Champagne, Maxime Toubart şi Jean-Marie Barillere, au făcut un apel la toţi membrii organizaţiei ca să oprească livrările spre Rusia, pentru un moment. Cei doi susţin că denumirea „şampanie” are protecţie legală în 120 de ţări.