17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 18:15
No menu items!

Franța: Actul sexual dintre un adult și un copil sub 15 ani, încadrat la viol

spot_img

Proiectul de lege stabilește o vârstă de „non-consimțământ” la 15 ani, până la care un copil nu poate fi considerat că s-a angajat de bună voie într-un act sexual. În cazurile de incest, vârsta a fost stabilită la 18 ani, relatează presa internațională. Legea a fost adoptată după două luni de dezbateri publice aprinse în Franța despre relația incestuoasă pe care politologul Olivier Duhamel a avut-o cu unul dintre fii săi vitregi.

Legea a fost adoptată în unanimitate de deputați, după ce proiectul propus de guvernul Macron a primit în jur de 300 de amendamente, beneficind astfel de un sprijin multipartit.

Primul articol al noii legi stabilește că „orice act de penetrare sexuală de orice natură”, inclusiv sexul oral, comis de un adult asupra unei persoane sub 15 ani este considerat viol.

În acest fel, niciun adult nu va putea cere acordul unui minor sub această vârstă de non-consimțământ”, a declarat ministrul justiției, Éric Dupond-Moretti, pentru Assemblée Nationale, camera inferioară a parlamentului francez.

Pedeapsa pentru viol, incestuos sau nu, este stabilită la 20 de ani de închisoare, relatează The Guardian.

Pentru a evita incriminarea sexului între adolescenți și tineri, legea include o așa-numită clauză „Romeo și Julieta” care spune că pedeapsa ar trebui să se aplice numai dacă diferența de vârstă dintre adult și persoana sub 15 este de cel puțin cinci ani. Această clauză nu se va aplica în cazurile de viol sau agresiune.

„Nu vreau să trimit un copil de 18 ani în fața unei instanțe, deoarece a avut o relație de consimțământ cu o fată de 14 ani și jumătate”, a spus Dupond-Moretti.

Legislația propune, de asemenea, o prelungire a termenului de prescripție pentru violul cu victime minore în cazurile în care adultul are mai multe victime, precum și pedepse cu închisoarea de 10 ani și o amendă de 150.000 EUR pentru incitarea copiilor sub 15 ani să comită acte sexuale pe internet.

Proiectul de lege, care va fi analizat acum de o comisie formată din parlamentari și senatori, se așteaptă să fie adoptat în câteva săptămâni.

Actul normativ a prins viteză după ce Camille Kouchner și-a publicat cartea La Familia Grande, care îl acuza pe tatăl ei vitreg Olivier Duhamel, un cunoscut expert în drept constituțional și comentator mass-media, că a abuzat sexual pe fratele ei geamăn.

Într-un alt caz de răsunet public, scriitorul francez premiat Gabriel Matzneff, în vârstă de 84 de ani, a fost pus sub acuzare pentru viol după ce Vanessa Springora a scris în cartea sa Le Consentement (Consimțământ) că s-a aflat într-o relație sexuală cu el în la mijlocul anilor 1980, când ea avea 14 ani, iar el era cu 36 de ani mai mult.