18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 1:25
No menu items!

FOTO Primul atentat din România cu o bombă atașată la o mașină a avut loc in 1995. Pirotehnistul care a detașat bomba a murit după ce i-a explodat în brațe

spot_img

Incidentul extrem soldat cu moartea unui polițist de 32 de ani a îngrozit la momentul respectiv întreaga țară. În 1995, o bombă exploda în brațele unui polițist chiar în fața Palatului de Justiție din Suceava. Pirotehnistul, chemat să detașeze bomba de mașină, a reușit să ducă la bun sfârșit intervenția, însă un minut mai târziu, în fața colegilor i-a explodat în brațe.

Inițial, incidentul a fost clasificat de autorități drept un atac terorist. Ulterior avea să să afle că o femeie aflată în divorț, plătise un bărbat pentru a planta o bombă în mașina soțului. Scopul era acela de a rămâne cu toată averea.

Femeia a luat legătura cu un fost deținut care ispășise pedepse în închisoare pentru dezertare şi tentativă de trecere ilegală a frontierei și l-a plătit cu 800.000 de lei pentru a-i omorî soțul

Cum a fabricat bomba

În noaptea de 8 spre 9 martie 1995, bărbatul a instalat o bombă artizanală sub autoturismul Opel Kadett al lui Adrian Borş, maşină ce era parcată în faţa blocului în care acesta locuia.

A compus bomba din 200 de grame de dinamită, o capsă electrică şi o baterie Vartra, toate introduse într-o cutie prevăzută cu un magnet, pe care a montat-o pe caroseria maşinii lui Adrian Borş. Dispozitivul respectiv avea un fir liber, neizolat, ce a fost lăsat aşa pentru ca la cel mai mic balans al maşinii să se producă contactul electric.

Proprietarul mașinii, soțul vizat de bombă a circulat cu mașina în ziua respectivă fără să se întâmple nimic. La un moment dat a observat dispozitivul amplasat sub mașină și a chemat poliția.

Bomba a explodat în brațele pirotehnistului

La faţa locului a intervenit un echipaj de pirotehnişti. Locotenentul major Mihai Alupoae, în vârstă de 32 de ani la acea vreme, a fost cel care a desfăcut bomba de sub maşină.

În momentul în care încerca să transporte bomba la autospeciala echipajului de pirotehnişti, un coleg i-a atras atenţia că un fir este desprins. Poliţistul Alupoae a vrut să lase bomba pe stradă, însă în acest moment aceasta a explodat. Bărbatul a murit pe loc, iar alți cinci polițiști au fost grav răniți.

În explozie a fost rănit ușor și bărbatul vizat de atentat.

Femeia a fost condamnată la 20 de ani de închisoare, în timp ce ceilalţi inculpaţi din dosar au primit detenţie de viaţă. Cu toate acestea, azi, toți sunt liberi.