24 C
București
vineri, 24 mai 2024 - 22:22
No menu items!

FOTO. O nouă subunitate de pompieri la Domnești. Hubert Thuma: „Chiar și câteva secunde fac diferența între viață și moarte”

spot_img

O nouă subunitate de pompieri, care va interveni pentru locuitorii de pe o rază de 100 de kilometri pătrați, a fost inaugurată, joi, în localitatea ilfoveană Domnești. Asta în condițiile în care până acum, în cazul izbucnirii unui incendiu în zonă, interveneau echipe din București și Giurgiu. „Acum, intervenind chiar de aici, pompierii vor ajunge mult, mult mai repede la cei în nevoie. Când arde o locuință, chiar și câteva secunde fac diferența între viață și moarte”, a spus președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, Hubert Thuma, prezent la inaugurarea stației de pompieri, alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. 

„Am participat astăzi la inaugurarea unei subunități ISU, la Domnești. E un centru de comandă modern, foarte bine pus la punct, care va deservi localitățile Domnești, Clinceni și Ciorogârla, dar și Cartierul Latin din orașul Bragadiru. Până acum, în caz de incendiu în Domnești, interveneau echipe din București și de la ISU Giurgiu. Acum, intervenind chiar de aici, pompierii vor ajunge mult, mult mai repede la cei în nevoie. Când arde o locuință, chiar și câteva secunde fac diferența între viață și moarte.
 
Din păcate, numărul intervențiilor crește de la an la an în această zonă. Dacă în 2017, pompierii au avut aici aproximativ 120 de intervenții, în 2020 au avut 250. Iar trendul continuă să fie crescător.
 
Îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect atât de benefic pentru comunitate!
 
La inaugurare au mai participat și ministrul Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, domnul secretar de stat Raed Arafat, primarul localității Domnești, Adrian Ghiță, și, evident, reprezentanții ISU București-Ilfov.
 
Vreau în mod deosebit să le mulțumesc pompierilor, tuturor echipajelor de pompieri! Zi de zi, pentru noi și pentru siguranța noastră, pompierii înfruntă pericolul și necunoscutul. Ei sunt adevărații eroi„, a scris Hubert Thuma pe contul său de Facebook. 
 
„De astăzi şi datorită implicării autorităţilor publice locale, Consiliul Judeţean şi ISU Ilfov, o să ajungă maşinile în câteva minute, cel puţin prima linie de intervenţie. Probabil că va fi nevoie de sprijin la unele incendii. În primele 2 minute îl stingi cu un pahar cu apă, la zece minute îţi trebuie trei maşini de pompieri pentru el. Va conta foarte mult faptul că o maşină de stingere va ajunge rapid în zona care va fi deservită. Pe partea medicală, faptul că avem un echipaj de prim ajutor calificat aici înseamnă că cei care au nevoie de asistenţa medicală de urgenţă, stop cardiac, o hemoragie gravă pot să primească ajutor, din nou, mult mai rapid şi mai eficient”, a explicat, la rândul său, șeful DSU, Raed Arafat.
 
El a precizat că obiectivul este scăderea timpilor de reacţie la intervenţiile ISU în zona Bucureşti-Ilfov. 
 
„Scopul nostru în următoarea perioadă la Bucureşti şi la Ilfov este de a micşora timpii de reacţie. Acest lucru se face prin crearea mai multor staţii sau puncte de lucru de acest gen şi a dispera forţele astfel încât primele maşini să ajungă întotdeauna în timp foarte scurt. În fondurile europene s-a prevăzut că, în următorul exerciţiu al fondurilor europene, să avem construite 100 de staţii de pompieri sau puncte de lucru de pompieri la nivel naţional, în zonele rurale mai mult, şi acest lucru înseamnă scăderea timpilor de reacţie pe care nu îi calculăm numai pe distanţe, ci şi pe greutatea de ajunge din cauza traficului şi din cauza altor condiţii de drum”, a mai transmis şeful DSU.
 

Raluca Dan