18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 19:14
No menu items!

FOTO. O grupare condusă de un român a câștigat peste 150 de milioane de euro din traficul de migranți

spot_img

O rețea de trafic de migranți condusă de un român de 28 de ani ar fi dus ilegal în vestul Europei peste 36.000 de sirieni, irakieni sau indieni, reușind să adune câștiguri record, de peste 150 de milioane de euro, conform Poliției Române de Frontieră.

Autoritățile au anunțat, vineri, că poliţişti de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, împreună cu autorităţile austriece, au destructurat o grupare de criminalitate organizată specializată în migrația ilegală.

Coordonatorul grupării este un român în vârstă de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale încă din perioada minoratului, fiind urmărit internațional cu mandat de arestare preventivă în 3 state, respectiv România, Ungaria şi Austria pentru trafic de migranţi.

Potrivit sursei citate, în rețea au activat peste 250 de traficanți din Serbia, Ucraina, Estonia, Lituania, Turcia, România și din alte state, majoritatea fiind călăuze care conduceau autovehicule prin zone prestabilite.

În mai puţin de un şi jumătate, gruparea a traficat peste 36.000 de migranți ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria- Slovacia-Cehia-Austria.

Câștigurile rezultate din traficul de migranți depășesc 150.000.000 de euro, costul unui transfer fiind, în medie, de peste 4.000 euro pentru fiecare migrant.

Ancheta a început în iulie 2021, când, la nivelul Poliţiei de Frontieră Maramureș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a fost înregistrat un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. În urma activităților specifice desfășurate de către polițiștii de frontieră s-a stabilit că, mai mulți cetățeni români, desfășoară activități de călăuzire, transport și adăpostire de migranți de origine afro-asiatica pe teritoriul statelor Ungaria și Austria.

Având în vedere că persoanele implicate coordonau întreaga activitate infracțională de pe teritoriul Austriei, aspectele rezultate în documentarea dosarului penal au fost transmise autorităților competente din Austria prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) și Biroului Atașatului de Interne.

Numai în Austria au fost reținuți peste 90 de membri ai grupării, într-o cooperare între structuri de poliție ale landurilor Austria Inferioară și Burgenland și autoritățile române, cehe și ungare.

În urma probatoriului administrat, autoritățile statului Austria au emis mai multe mandate de arestare preventivă,  inclusiv faţă de cetățeni români.

Astfel, la 4 mai, suspectul principal și coordonatorul grupării a fost reținut la Florești, județul Cluj, de către poliţişti din cadrul Poliției Române.

Două zile mai târziu, a fost depistat de către polițiștii de frontieră pe raza localității Sighetu Marmației un alt membru al grupării, la care ulterior a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară. La domiciliul acestuia au fost identificate un număr de 27 autoturisme despre care există suspiciunea rezonabilă că au fost folosite la transportul migranților pe teritoriul statelor Ungaria și Austria.

                                                                                                                   Adina Silav