10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 9:18
No menu items!

FOTO Incident grav și rușinos pentru o Capitală Europeană. Un tânăr, atacat și mușcat de un șobolan la Piața Romană

spot_img

Incidentul a avut loc marți seara, lângă parcul Grădina Icoanei din Piața Romană. Tânărul a ieșit din casă, iar la poartă un șobolan a sărit pur și simplu pe el și l-a mușcat. Dinții rozătoarei au perforat adidasul tânărului, astfel încât mușcătura i-a provocat o rană sângerândă.

Tânărul de 26 de ani a ajuns la spitalul Matei Balș din București unde a primit pe loc antitetanos și antirabic.

Medicii i-au prescris tratament cu 5 antirabice vreme de 5 săptămâni (adică unul pe săptămână).

Consecințele mușcăturilor de șobolan

O mușcătură de șobolan poate provoca următoarele boli:

  • Sodoku, care se numește ”boala mușcăturilor de șobolan”. Conform statisticilor, dacă sodoku nu este tratat, atunci în aproximativ 10% din cazuri duce la moartea pacientului.
  • Tetanusul este o boală periculoasă care necesită cel mai intens tratament. În fiecare an, de la 30 la 60 de mii de oameni mor din toată lumea, în mare parte copii, iar rata mortalității este foarte ridicată – aproximativ 20-25%. Conform acestui indicator, tetanul se află în primele trei boli infecțioase cele mai mortale după rabie și ciuma pulmonară.
  • Leptospiroza – de la șobolani se transmite mai des decât alte infecții, iar susceptibilitatea oamenilor la patogenul său este foarte mare. Boala este dificilă, în jumătate din cazuri necesită tratament în unitatea de terapie intensivă.
  • Pseudotuberculoza (yersinioza), principalul pericol al acesteia fiind posibila dezvoltare a complicațiilor – meningită, poliartrită, osteomielită și miocardită.

De mai multă vreme, bucureștenii se plâng de faptul că șobolanii s-au înmulțit foarte mult și sunt vizibili peste tot.

Au fost cazuri când oamenii au filmat șobolani în raftul cu produse de patiserie de la un mare magazin sau în raftul cu dulciuri, într-un hipermarket.

 Primăria Capitalei a transmis un comunicat de presă după aceste incident care a strâns nenumărate reacții negative pe retelele sociale.

„Tratamentele de deratizare sunt în plină desfășurare pe spațiile verzi din proprietatea PMB, în spațiile exterioare ale cimitirelor aparținând Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), în subsolurile blocurilor de locuințe, dar și în subsolurile tehnice ale instituțiilor din subordinea PMB (respectiv spitale aflate în administrarea ASSMB, teatre, biblioteci municipale, muzee, Arena Națională). Substanțele folosite sunt: AGRORAT VAXBLOCKS (pentru subsoluri și rețele de termoficare) și RACUMIN PASTE (în stațiile de intoxicare amplasate la exterior).”

„Compania Municipală Eco Igienizare București pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon 0752.041.898 (dispecerat 24h/24h), unde aceștia pot face sesizări și reclamații în legătură cu apariția posibilelor focare de infestare în Capitală”, se mai arată în comunicatul Primăriei.

Cora Dumitrescu