17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:32
No menu items!

FOTO. Animal sălbatic periculos, surprins în apropiere de Alba Iulia

spot_img

Un șacal, un animal sălbatic rar și periculos, a fost fotografiat, duminică dimineața, în zona Straja-Hapria, la doar câțiva kilometri de Alba-Iulia.

Imaginile au fost postate de Felix Bogdan Dragomir, coordonator tehnic la Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba, transmite antena3.ro.

Acesta spune că locul în care a fost văzut șacalul este Straja-Hăpria. În aceeași zonă, cu doar câteva zile înainte, bărbatul a descoperit urme de urs. 

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic din familia Canidae, asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă și cu botul ascuțit. El trăiește în nordul Africii, în sudul Asiei și în sudul Europei și se hrănește cu animale mici și cu hoituri, potrivit informațiilor de pe Wikipedia. 

Șacalul este, ca toate canidele, un animal potențial omnivor, dar care preferă alimentația carnivoră. Se hrănește cu insecte, păsări, șoareci și alte rozătoare, dar și cu porumb, struguri. De asemenea, este și necrofag. Activitatea sa este preponderent nocturnă.

În România, șacalul este o apariție destul de rară. A fost semnalat în Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Șacalii au pătruns în fauna autohtonă încă de acum 50 de ani, iar numărul lor este în creștere în partea de sud-est a țării. Originar din India, a pătruns prin Iran și Turcia în Europa, în special în Grecia, Bulgaria și Albania, apoi în România.