17.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 16:18

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a vorbit la Bruxelles despre justiția din România

spot_img

Platforma România 3.0, inițiată de fostul colonel SRI Daniel Dragomir, a organizat, miercuri, la Bruxelles, o conferință pe tema abuzurilor din justiție ce au loc în Româna, precum și despre statul paralel.

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă susținută, la Clubul de Presă din Bruxelles, situația justiției din România, a abuzurilor comise de statul paralel, dar a problematicii independenței justiției. 

Daniel Dragomir şi-a exprimat, miercuri, la Bruxelles, îngrijorarea asupra independenţei sistemului judiciar din România, menţionând implicarea serviciilor în justiţie şi precizând că Uniunea Europeană ar trebui să ia în calcul măsuri punitive, dacă lucrurile nu se rezolvă, relatează Mediafax.

 

„Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri punitive (dacă problemele nu se rezolvă -n.r.), dar în special, ar trebui să fie atenţi să nu fie minţiţi de către autorităţile din România. Într-o Europă bazată pe valori precum libertatea, este imposibil să avem o Uniune atât timp cât românii nu sunt de fapt liberi”, a declarat Dragomir.

Fostul ofiţer SRI a avertizat, la conferința de presă ce a avut loc la Clubul de presă din Bruxelles având ca temă situaţia actuală a justiţiei din România, asupra implicării serviciilor de informaţii, implicare ce are drept scop, potrivit fostului ofiţer SRI, eliminarea celor care se opun sistemului, incluzând aici media, personalităţile publice, dar şi cetăţenii de rând.

O altă problemă semnalată de Daniel Dragomir la Bruxelles a fost „recrutarea” de către serviciile de informaţii a judecătorilor şi procurorilor, cărora li s-ar transmite ce soluţii să dea în anumite dosare.

„Serviciile de informații, care nu au dreptul conform Constituţiei să se implice în astfel de probleme, sunt în colaborare cu judecătorii”, a completat Dragomir, care a mai declarat că supravegherea „în masă” a populaţiei a ajuns, practic, la ordinea zilei.

Fostul ofiţer a comparat condiţiile din centrele de reţinere şi penitenciarele din România cu cele din gulagurile sovietice, prezentând fotografii ale celulor în care erau încarceraţi chiar şi opt deţinuţi într-un spaţiu de 10 metri pătraţi.

Daniel Dragomir a dat ca exemplu de soluţie la problemele din sistemul judiciar românesc un moratoriu privind extrădarea în România a suspecților „până când Curtea Europeană a Drepturilor Omului sau CEDO consideră că sistemul penal din România respectă pe deplin standardele Uniunii Europene”.

Daniel Dragomir, cel care a inițiat și lansat iniţiativa civică ‘România 3.0’, a fost prezent, miercuri, la o conferință de presă ce a avut loc la Clubul de presă din Bruxelles, având ca temă situaţia actuală a justiţiei din România. La eveniment a fost prezent şi David Clark, consultant politic american, care a susţinut, într-un raport prezentat în faţa Comisiei pentru Securitate si Cooperare în Europa – US Comitetul Helsinki în 2017, că Serviciul Român de Informaţii (SRI), „succesor al Securităţii comuniste, joacă un rol important în conducerea procurorilor anticorupţie.”

„Concluzia mea e că în România, lupta anticorupţie a devenit şi o violare a libertăţii într-un mod fundamental”, a declarat, miercuri, la Bruxelles, David Clark.

Emanuel Stan