21.9 C
București
joi, 30 mai 2024 - 12:36
No menu items!

Fostul manager al Spitalului Județean din Piatra Neamț, trimis în judecată de DNA

spot_img

Procurorii DNA Bacău i-au trimis în judecată pe Ioan Lazăr și Oana Murariu, fostul manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamţ și fosta şefă a Serviciului de achiziţii, pe care îi acuză că ar fi trucat o licitație, provocând un prejudiciu de 2,5 milioane de lei. 

DNA precizează, joi, într-un comunicat de presă, că fostul manager și subordonata acestuia au trucat licitația pentru modernizarea secției de Pediatrie în favoarea unei firme locale, crescând nejustificat prețul lucrărilor și echipamentelor.

DNA arată că unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat nefolosit un an în holul principal al spitalului și încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secții, începând cu data de 04 decembrie 2018.

„Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentaţiei premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenţie şi organizarea procedurii de achiziţie publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziţie lista de dotări medicale şi nemedicale şi preţurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant”, arată procurorii.

Potrivit acestora, Lazăr şi Murariu ar fi întocmit şi avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziţie publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale şi nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menţionat (5.014.294 lei – echivalentul a 1.129.727 euro – care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului). De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentaţia de atribuire a contractului şi răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privinţa specificaţiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricţiona accesul altor operatori economici la procedură.

Deşi lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu asocierea respectivă au fost livrate şi achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziţie publică este estimat la 2.531.421 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a precizat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În 2018, Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu au mai fost trimişi în judecată de DNA Bacău pentru fapte similare, fiind acuzaţi de abuz în serviciu în legătură cu o licitaţie publică pentru achiziţia unui computer tomograf, la un preţ supraevaluat, fără a avea la bază niciun fel de documente justificative.

Pe 14 noiembrie anul trecut, în Secţia ATI de la Spitalul Judeţean de Urgență din Piatra Neamţ a izbucnit un incendiu, iar zece persoane au murit. Şase pacienţi aflaţi la ATI au fost transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, întrucât secţia nu mai putea fi folosită.

Ulterior, la Leţcani au decedat în total cinci dintre pacienţii care se aflau în secţie, fără să fi fost răniţi în incendiu.

R. Dan