25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:20
No menu items!

Fost judecător constituțional: Iohannis implică CCR într-o luptă politică

spot_img

Fostul judecător CCR, Toni Greblă, a declarat că nu poate fi vorba despre un conflict constituțional generat de faptul că premierul Dăncilă nu a anunțat președintele privind delegarea atribuțiilor pe perioada absenței sale, întrucât astfel de chestiuni vizează doar bunele practici între instituții.

„În niciun caz nu este vorba de un conflict, Curtea Constituțională nu este chemată să rezolve orice neînțelegere între decidenții politici sau administrativi ai țării. Curtea Constituțională are un mandat constituțional și se pronunță pe conflicte de competență, restul sunt bune practici și colaborarea loială între instituțiile statului. Nu trebuie să reglementăm nici legea și nu trebuie să intervină CCR atunci când, spre exemplu, premierul se deplasează pentru o jumătate de zi acasă. Sunt chestiuni care ar trebui rezolvate pe colaborarea loială între autoritățile statului. Din păcate, conflictul acesta politic, care este generat în special de atitudinea președintelui României, implică Curtea Constituțională în astfel de situații, ceea ce este de nedorit. Nu poate fi vorba de un conflict, atâta vreme cât premierul a plecat în vacanță. Care ar fi conflictul, ce s-a blocat la nivelul funcționării instituțiilor statului? Absolut nimic, este vorba de bune practici politice și administrative și de colaborarea între instituțiile statului”, a declarat, pentru Mediafax, fostul judecător CCR, Toni Greblă.

Precizările vin după ce Klaus Iohannis a cerut, vineri, Curții Constituționale să soluționeze un conflict juridic între premier și președinte, după ce Viorica Dăncilă și-a delegat atribuțiile în perioada 6-13 august, președintele considerând că premierul trebuie să își exercite în permanență funcția sau să anunțe delegarea.

Valeriu Motoc