FMI a îmbunătățit estimările privind avansul economiei românești în 2016 până la 4,2%

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în creștere la 4,2% estimările privind evoluția economiei românești în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut, potrivit celui mai nou raport ”World Economic Outlook”, publicat marți de instituția financiară internațională.

Conform prognozelor FMI, citate de Agerpres, Irlanda este singura țară din Europa care va înregistra în acest an o creștere economică mai mare decât cea a României (5%), în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creștere economică de 2% iar Europa Emergentă, regiune unde este inclusă și România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%.

”Creșterea în Europa Emergentă este preconizată să rămână relativ stabilă la 3,5% în 2016 și 3,3% în 2017. Activitatea în regiune a beneficiat de pe urma scăderii prețului petrolului și revenirea graduală din zona euro, dar nivelul ridicat al datoriilor în sectorul companiilor afectează investițiile private”, se arată în raportul citat.

FMI avertizează că vârful de creștere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,6%, însă chiar și așa România va înregistra anul viitor unul din cele mai ridicate ritmuri de creștere economică din Europa, la egalitate cu Irlanda, Letonia și Polonia.

În ceea ce privește evoluția prețurilor de consum în România în acest an, estimările FMI au fost revizuite de la minus 0,2% în octombrie la minus 0,4%, astfel că România va fi una din puținele state membre UE care va avea în 2016 o inflație medie anuală negativă. Pentru 2017 însă FMI estimează că prețurile de consum în România vor înregistra o creștere de 3,1%, cel mai puternic ritm de creștere a prețurilor din rândul statelor membre UE.

De asemenea, FMI și-a revizuit în urcare și estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România în 2016, de la minus 1,5% în octombrie la minus 1,7%. Deficitul de cont curent se va accentua în 2017, când ar urma să ajungă la minus 2,5%.

Șomajul ar urma să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,4% în 2016 pentru a ajunge la 6,2% în 2017.

T.S.

NICIUN COMENTARIU