16.6 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 7:45
No menu items!

Florin Cîțu: „Nu se relaxează foarte multe de la 1 august”. Spectacole cu 75.000 de persoane și competiții sportive cu tribunele pline

spot_img

Premierul Florin Cîțu a prezentat, miercuri, după ședința de guvern, măsurile de reaxare care vor intra în vigoare de la 1 august. Între noile măsuri de relaxare  se numără posibilitatea de a organiza spectacole cu 75.000 de persoane, nunți cu 400 de participanți și competiții sportive cu tribunele pline. 

”Am aprobat măsurile de relaxare a restricțiilor de la 1 august. Relaxare este un cuvânt puternic astăzi, pentru că nu se relaxează foarte mult aceste măsuri. Unele dintre ele sunt menținute. Aș menționa activităție cultural-artistice și de divertisment organizate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 2 la mie. Este foarte important. Iar o condiție importantă e că participanții trebuie să fie vaccinați, trecuți prin boală sau testați”, a anunțat Florin Cîțu.

Potrivit premierului, competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise sunt permise cu spectatori până la capacitatea de 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu respectarea unei distanțe de minium un metru între persoane și dacă incidență e mai mică sau egală cu 2 la mie.

”Activitățile din baruri, cluburi și săli de jocuri până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul 05.00-02.00. Rămâne ora 02.00, nu am prelungit, dacă incidența de mai mică sau egală cu 2 la mie, doar pentru persoanele vaccinate”, a conchis Cîțu.

Ce spune premierul despre vaccinare

Referitor la posibile bonificații sau vouchere pentru cei care se vaccinează, Florin Cîțu a precizat că sunt foarte bune aceste propuneri dacă ele ajută campania de vaccinare.
 
„Este foarte bine că se vine cu propuneri care să ajute campania de vaccinare. Cu unele sunt de acord cu altele, nu. Aștepătăm o discuție cu specialiștii. Eu cred că vom merge pe principiile pe care am mers și până acum. Vrem să menținem economia deschisă, să nu creăm probleme, dar dacă specialiștii ne spun că acestă campanie de vaccinare care salvează vieți, poate să fie ajutată putem să luăm și aceste măsuri”, a mai spus premierul.
 
Legat de o posibilă măsură în cazul cadrelor medicale care nu vor să se vaccineze să fie obligate să se testeze periodic pe propriii bani, Cîțu a declarat că este de acord cu acest lucru pentru că este „vorba de relația cu pacienți și acolo lucrurile sunt mai complicate”.
 
Întrebat de jurnaliști despre eșecul campaniei de vaccinare și despre faptul că țintele anunțate nu au fost atinse, Florin Cîțu a răspuns: „Nu au fost niste ținte pe care le-am creat din neant. Sunt obiective discutate cu specialiștii. Ce a facut guvernul foarte bine a fost să creăm condițiile pentru a fi vaccinați 10 milioane de oameni. Tot ce a ținut de Guvern, de a crea condițiile, am facut. Până la urmă toată această campanie de vaccinare e susținută doar de Guvern. Într-o societate în care avem mesaje contra Guvernului, e tot mai greu de dus. Aș vrea să văd din partea celor care critică că se implică mai mult în campanie”, a spus Cîțu.
 
Raluca Dan