17 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 17:59
No menu items!

Florin Cîţu: Investiţiile şi consumul vor atenua căderea economiei în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021. Din T3 vom vedea o revenire

spot_img

Guvernul a adus 16,1 miliarde lei în primele şase luni în economie, iar investiţiile plus consumul vor atenua căderea PIB în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021, a spus marți ministrul Finanțelor Florin Cîţu, la conferința ZF Bankers Summit 2020. 

”În primele şase luni am cheltuit, am investit, am făcut plăţi, care s-au dus în investiţii, de 16,1 miliarde lei. Este cea mai mare sumă care s-a dus în economie, în prină criză. Am avut lecţia din prima criză şi ştiam că trebuie să investeşti”, a spus Cîţu, citat de ZF.ro

Principalele declarații ale ministrului Finanțelor Publice:
 
 • Din T3 vom vedea deja o revenire, după cum arată datele până acum. La 6 luni, deficitul bugetar este mai mic decât cel estimat pentru că veniturile sunt un pic peste aşteptări. O parte din cheltuieli vor fi acoperite din sumele de la Comisia Europeană. Vom vedea ce alte cheltuieli apar pe drum.
 • De la început, obiectivul Guvernului a fost să avem o economie care îşi revine cât mai rapid.
 • INS a anunţat azi că în mai avem un început de revenire la producţia industrială şi la cifra de afaceri din industrie. E mai rapid decât mă aşteptam. Eu mizam pe o revenire din T3.
 • Prin pachetul de relansarea economică propus, am împărţit fondurile în cât mai multe sectoare din economie. Şi deja efectele se văd. Nu contează să arunci cu bani, ci să îi foloseşti eficient, să vezi rezultate.
 • Ştiam de la început,  încă de la începutul stării de urgenţă, că 2020 va fi un an cu contracţie economică. Dar nu mai vorbeşte nimeni de scăderi de 8% după ce am avut în T1 creştere de 2,7%. Comisia Europeană a păstrat acea estimare pesimistă din punctul meu de vedere, dar a inrăutăţit estimările din aproape ţările din UE. Noi ne menţinem estimarea de -1,9%.
 • Şomajul tehnic şi amânarea ratelor pe 9 luni ajută consumul pe termen scurt. Deci vom vedea investiţiile şi consumul care vor atenua căderea în 2020 şi vor pune bazele creşterii în 2021.
 • Economia îşi va reveni rapid în 2021. Din T3 vom vedea deja o revenire, după cum arată datele până acum.
 • Trecem totuşi prin cea mai mare criză globală. Trebuie să folosim perioada pentru a deveni competitivi în UE.
 • Pentru Programul de relansare economică, actele normative ar trebui aprobate în această lună. El se concentreză pe investiţii, singura soluţie pentru a avea o economie competitivă. Guvernul liberal va face autostrada Sibiu-Piteşti, finanţările sunt pregătite. Vom trece Carpaţii. De la această autostradă vor apărea şi alte oportunităţi.
 • Au inceput deja tronsoane. La rectificarea bugetară vom da mai mulţi bani pentru investiţii la Transporturi, la Ministerul Economiei.
 • Lecţia din 2008-2009 este că in criză ai nevoie de dobânzi reale zero sau negative pentru a impulsiona economia şi de o politică fiscală ciclică. Atât BNR, cât şi politica fiscală arată că am invăţat lecţia.
 • Sistemul bancar a fost prins în ultimii ani în lupte politice, în care nu îi e locul. Noi am vrut să ne fie partener. Am rambursat TVA, am plătit concedii medicale restante. Tot sectorul privat trebuie să fie un partener al statului. Până acum a fost un cal de bătaie, a fost folosit de multe ori pentru a ascunde furturile din banii publici.
 • Programul de amânare a ratelor pe 9 luni este foarte generos pentru clienţii băncilor.
 • CEC Bank, Eximbank sunt bănci la care statul este acţionar şi trebuie să susţină economia. Ele vor fi folosite pentru a impinge programele de finanţare în economie. Vom vedea pe termen lung care va fi strategia pentru intregul sistem. Am cumpărat şi Banca Românească, să vedem ce strategie găsim şi pentru ea.

În cea mai recentă prognoză, Comisia Europeană afirmă că România va înregistra o contracție a PIB de 6% în 2020, urmată de o creștere de 4% în 2021. Într-o analiză din aprilie, FMI a prognozat o scădere de 5% a PIB în 2020, urmată de o creștere economică de 3,9% în 2021.

T.S.