13.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 19:55
No menu items!

Prognoza FMI: Economia globală va înregistra cea mai mare contracție de după Marea Recesiune din anii ’30

spot_img

Economia globală se va contracta cu 3% în 2020, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus, aceasta fiind cea mai bruscă scădere de după Marea Recesiune din urmă cu nouă decenii, a transmis marți Fondul Monetar Internațional (FMI), potrivit Reuters.

În raportul ”2020 World Economic Outlook”, FMI prognozează o revenire în 2021, cu o creștere de 5,8%, însă atenționează că aceste previziuni sunt marcate de o ”incertitudine extremă” și că efectele ar putea fi mult mai grave, în funcție de evoluția pandemiei.

În scenariul cel mai optimist al FMI, lumea va pierde echivalentul PIB al 9 mii de miliarde de dolari în următorii doi ani, adică PIB-ul Germaniei și Japoniei la un loc.

Prognoza a pornit de la premisa că vârful pandemiei în majoritatea statelor afectate va fi în al doilea trimestru, după care, în a doua jumătate a anului, măsurile de restricție vor fi ridicate.

Un scenariu în care pandemia va continua și în T3 va avea ca efect încă 3 puncte procentuale în contracția din 2020 și o revenire mai lentă în 2021, din cauza falimentelor și șomajului prelungit.

”Este foarte probabil ca economia globală va trece prin cea mai mare scădere de la Marea Recesiune, depășind-o pe cea din timpul crizei financiare de acum un deceniu”, se arată în raport. În 2009, economia mondială s-a contractat cu 0.9%.

În prognoza anterioară, publicată în ianuarie, FMI vedea o creștere economică de 3,3% pentru 2020.

Pentru România, FMI preconizează o scădere de 5% a PIB în 2020, urmată de o creștere economică de 3,9% în 2021.