17.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 9:48
No menu items!

Fostul premier Florin Cîțu este urmărit penal. Procurorii DNA i-au adus la cunoștință acuzațiile

spot_img

Fostul premier Florin Cîțu a fost audiat, miercuri dimineață, de procurorii DNA în dosarul vaccinurilor, în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID, prejudiciul fiind estimat la peste 1 miliard de euro.

Fostul prim-ministru liberal a stat doar 20 minute în sediul DNA.

„Mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru cu respectarea atribuțiilor în vigoare”, a declarat Cîțu, la ieșirea din sediul DNA. Reporterii au insistat cu întrebările, iar Cîțu le-a răspuns că nu poate discuta despre dosar.

Întrebat apoi despre prejudiciul invocat de procurori, Florin Cîțu a răspuns: “Dacă vă uitați la execuția bugetară pe 2021 execuția este mai bună decât cea estimată la începutul anului”.

“Eu am încredere în justiție că adevărul o să iasă la iveală”, a încheiat el.

Foștii miniștrii ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt acuzați de abuz în serviciu, iar Florin Cîțu de complicitate la abuz în serviciu, pentru că ar fi cumpărat milioane de doze de vaccinuri în surplus. Voiculescu și Mihăilă urmează să fie audiați, la fel ca fostul premier, pentru a li se aduce la cunoștință acuzațiile, tot în cursul acestei săptămâni.

Procurorii susțin, în referatul de începere a urmăririi penale, că fostul prim-ministru Florin Cîțu și miniștrii USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă  ar fi contractat în perioada ianuarie – mai 2021 un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. În schimb, gvernul Cîțu a aprobat prin memorandum achiziția a 52 de milioane de vaccinuri, în valoare de peste un miliard de euro, deși înainte de 1 ianuarie 2021 fuseseră contractate deja 37 de milioane de doze de vaccin.

„În datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane„, se arată în comunicatul DNA.

USR a reclamat ancheta DNA la Comisia Europeană.

USR susține că e vorba despre ”acțiuni îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție”.

Foto: Digi24.ro

M. Nedelcu