19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 19:54
No menu items!

Fiul fostului președinte Joseph Estrada, arestat pe fondul unui amplu scandal de corupție

spot_img

Estrada este una dintre cele 54 de persoane, parlamentari și înalți responsabili, cercetate pentru suspiciuni de corupție

Jose „Jinggo” Estrada

Poliția din Filipine l-a plasat luni în detenție pe fiul fostului președinte Joseph Estrada, în cadrul unui vast scandal de corupție în care sunt implicați mai mulți parlamentari din statul din Asia de Sud-Est unde acest flagel este endemic, transmite France Presse.

Senatorul Jose „Jinggo” Estrada, 51 de ani, s-a predat poliției după ce un tribunal anticorupție a emis un mandat de reținere pe numele său.

„Nu am furat niciodată nici măcar un cent din vistieria guvernului”, a declarat pentru presă politicianul, care l-a acuzat pe președintele Benigno Aquino că instrumentează un proces „politic” prin care urmărește să discrediteze opoziția.

Senatorul Estrada, fiul fostului președinte Joseph Estrada (1998-2001), este una dintre cele 54 de persoane, parlamentari și înalți responsabili, cercetate pentru suspiciuni de corupție: acestea sunt acuzate că au deturnat, pentru propriul profit, milioane de dolari alocate unor proiecte de dezvoltare a țării, una dintre cele mai nevoiașe din Asia. Senatorul este bănuit că a băgat în buzunar aproximativ 183 de milioane de pesos (3,1 milioane de euro).

Scandalul a izbucnit în 2013, când o femeie de afaceri, Janet Napoles, a fost arestată, fiind acuzată că a conspirat cu parlamentarii în vederea deturnării a 10 miliarde de pesos (168 de milioane de euro) prevăzuți inițial pentru proiecte de sprijinire a dezvoltării.

C.A.