25.1 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 14:02
No menu items!

Fetița de 5 ani cu hepatită misterioasă are nevoie de transplant de ficat. Încă doi copii, suspecți

spot_img

Fetița de 5 ani care suferă de hepatită „misterioasă” are nevoie de un transplant de ficat pentru că insuficiența ei hepatică pare să se agraveze de la o zi la alta, spun medicii.

Pe de altă parte, unul dintre medicii care o îngrijesc crede că nu este vorba despre hepatită, ci despre o boală rară, care afectează grav ficatul, numită boala Wilson. 

Fetița este internată încă de acum trei săptămâni la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, iar starea ei de sănătate nu s-a ameliorat. 

Mama fetiței, o femeie în vârstă de 26 de ani, este deja la Institutul Clinic Fundeni, acolo unde este evaluată. Din primele informații, potrivit surselor Antena 3, mama micuței ar fi compatibilă pentru transplant deoarece are aceeași grupă de sânge.  

„Am vorbit cu medicul care se ocupă de fetiţă la Grigore Alexandrescu, se pare că este o boală Wilson dar nu vă pot spune 100% pentru că, cred că la un moment dat s-a vehiculat şi ideea că poate fi o hepatită de cauză neprecizată, acum se face vâlvă cu această hepatită. (…)Este un caz deosebit având în vedere vârsta fetiţei, transplantul pediatric îl practicăm în România dar nu foarte des comparativ cu transplantul hepatic la adulţi. La ora actuală am făcut 25 de transplanturi hepatice de la donator cadaveric sau viu. În mod normal, transplant pediatric se face în 1, 2, 3 cazuri pe an, foarte puţine, este particular din acest punct de vedere şi este copil, un transplant deosebit, ultimul transplant hepatic a fost realizat de la donator viu în Moldova, în Basarabia, acum câţiva ani cu evoluţie bună, tot pediatric, copilul avea în jur de 5 ani, un băieţel, şi-a donat mama lobul stâng şi evoluţia este bună, este la doi ani de la transplant”, a explicat prof. Vlad Braşoveanu, de la Spitalul Fundeni, pentru News.ro. 

Ministerul Sănătății: alți doi copii din România sunt suspecți

Alți doi copii din România sunt suspecți de hepatita misterioasă. Unul dintre ei are 8 luni, celălalt 10 ani.

Ministerul Sănătății (MS) a informat, joi, că s-au înregistrat alte două cazuri suspecte de hepatită cu cauze necunoscute. Este vorba despre doi copii aflați în îngrijire.

„Așteptăm ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, au explicat oficialii MS.

Potrivit acestora, cei doi copii nu sunt din București și au 8 luni, respectiv, 10 ani. 

Raluca Dan