18.5 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023 - 3:06
No menu items!

Festivalul de Film de la Cannes: cu ce filme participă România și care sunt marile vedete de la Hollywood nominalizate

spot_img

Începând din această seară la Cannes, va fi deschis cel mai prestigios festival de film din lume. Sunt aşteptaţi, printre alţii, Julia Roberts, George Clooney, Charlize Theron şi Sean Penn. În această companie selectă se vor afla şi mai mulţi regizori şi actori români, căci ţara noastră este reprezentată mai bine ca oricând la această ediţie a festivalului: avem nu mai puţin de cinci filme, la diferite secţiuni. 

21 de filme îşi vor disputa premiul cel mare, Palme d’or. Alături de cele mai noi pelicule ale unor regizori multipremiaţi ca Pedro Almodovar, Jim Jarmusch sau fraţii Dardenne, concurează două filme româneşti.

Cristi Puiu, premiat în 2005 pentru „Moartea domnului Lăzărescu” la secţiunea Un Certain regard a festivalului de la Cannes, a fost ales anul acesta cu „Sierra Nevada„.

La rândul său, Cristian Mungiu, participă pentru a treia oară la Cannes cu „Bacalaureat„, după ce a luat Palme d’Or în 2007 pentru „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” şi premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru „După dealuri”. România mai are scurtmetrajul „4:15 p.m. sfarsitul lumii” în competiţia oficială şi „Toate fluviile curg în mare„, la secţiunea Cinéfondation.

Pelicula „Câini„, în regia lui Bogdan Mirică, participă la secţiunea Un Certain Regard .

Competiţia începe în această seară cu pelicula „Cafe Society”, a lui Woody Allen, cu Jesse Eisenberg şi Kristen Stewart în rolurile principale. Actriţa a fost deja poreclită de organizatori regina Cannes-ului, pentru că mai are încă un film în competiţie, „Personal Shopper”, în regia francezului Olivier Assayas. În afară de ea, pe covorul roşu sunt aşteptaţi George Clooney, Julia Roberts (am cerut arhiva cu ei), Charlize Theron şi Sean Penn.

„Evident, cu cât sunt mai multe vedete, cu atât va fi multă presă, iar cu cât este mai multă presă, cu atât vor fi mai mulţi sponsori şi mai mulţi bani. Vedetele sunt întotdeauna binevenite.”, a declarat Jay Weisseberg, critic de film la revista Variety

Vedete sunt şi în juriu: actriţele Kirsten Dunst şi Vanessa Paradis, dar şi regizorul maghiar Laszlo Nemes, proaspăt premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin, vor delibera sub conducerea regizorului George Miller.