16.1 C
București
luni, 27 mai 2024 - 0:30
No menu items!

Explozia de la Combinatul Azomureș. Zona, supravegheată de echipe de intervenție. Experți IGSU, trimiși la Târgu Mureș

spot_img

Incendiul izbucnit la Combinatului Chimic Azomureş a fost lichidat, urmând ca o echipă de experţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de adjunctul inspectorului general, să se deplaseze la Târgu Mureş, pentru verificări, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit DSU, coloana de sinteză de la instalația de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenție.

Până la acest moment, nu au fost depistate substanțe periculoase în atmosferă.

Totodată, în vederea optimizării misiunii de răspuns a fost crescută capacitatea operațională la subunitățile ISU, fiind prealertate și Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene limitrofe.

DSU precizează că pompierii militari din cadrul ISU Horea al Județului Mureș au fost solicitați să intervină de urgență, miercuri dimineață, la Combinatul Azomureș, unde a avut loc  o explozie urmată de un incendiu cu flacără deschisă și degajări de fum la stația de amoniac III, din cadrul combinatului chimic.

O persoană a suferit o fractură la membrul superior drept, era conștientă și a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Târgu Mureș.

“Pompierii militari au acționat rapid în vederea localizării incendiului, acesta manifestându-se local, la nivelul aparaturii din proximitate și la capetele de țeavă, în sprijinul lor venind și un echipaj CBRN, pentru efectuarea măsurătorilor specifice în cazul producerii unor astfel de situații de urgență care implică substanțe periculoase”, arată DSU.

În acest sens, în scopul prevenirii populației din zona limitrofă a operatorului economic a fost transmis un mesaj RO-ALERT, fiind precizat faptul că evenimentul nu prezintă pericol pentru cetățeni.

La locul incidentului au fost alocate resurse din cadrul ISUJ Mureș, 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială pentru descarcerare,1 autospecială CBRN, 1 autoscară, 5 ambulanțe SMURD (1 terapie intensivă mobilă cu medic), 4 ambulanțe SAJ,  1 punct de comadă mobil, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

De asemenea, la misiune a intervenit și Serviciul privat pentru situații de urgență cu 3 autospeciale de stingere.

                                                                                                               Adina Silav

VIDEO Explozie puternică la Combinatul Azomureș. Populația, avertizată prin mesaj Ro-Alert