13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 21:06
No menu items!

EXCLUSIV. Schemă de fraudare a fondurilor publice, copiată de un grup de ferme de porci din Călărași

spot_img

Compania Nutricom S.A. Călărași, controlată de un libanez condamnat penal pentru evaziune fiscală, a preluat modelul Grupului Premium Porc de fraudare a bugetelor publice, prin infectarea intenționată a fermelor de suine cu pestă porcină africană (PPA), potrivit unor surse din zona de business și din zona administrativă.

Schemele de fraudare a bugetelor publice și de evaziune fiscală utilizate de Grupul Premium Porc sunt cercetate de DNA încă de la sfârșitul lunii ianuarie, în baza unei sesizări a ANSVSA. Sursa Zilei a relatat pe larg despre acest circuit infracțional aici.

Pe scurt, acest modus operandi arată astfel: infectarea intenționată a fermelor, raportarea în fals a faptului că fermele ar fi fost pline, prin complicitatea unor funcționari publici, și încasarea unor despăgubiri maxime de la bugetele publice (bugetul de stat și fonduri europene). Astfel, pe de o parte, sunt afectate bugetul public și concurența pe piață, iar, pe de altă parte, sunt încălcate prevederile legale în domeniul bunăstării animalelor și al eradicării epidemiei de PPA.

Modelul a fost replicat de grupul Danbred Argeş, iar acum de Nutricom Călărași.

Nutricom SA este controlată de Hanna Rabih Daher, născut în 1987 în Liban, care are și cetățenie română. Acesta este fugit în Liban, după ce a fost condamnat definitiv pentru evaziune fiscală, în 2019. Comunicatul referitor la trimiterea în judecată, din 2017, arată că Daher, ca reprezentant al Avicola Călărași S.A., a făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, care a acționat în 2010. Grupul a dedus ilegal TVA, prin operațiuni comerciale intracomunitare fictive, cu un prejudiciu total de 7,3 milioane de lei.

În 2018, ferma de la Dragalina a firmei Nutricom SA a fost declarat focar de PPA, fiind sacrificate peste 21.000 de capete, cu despăgubiri de la stat de 17,8 milioane de lei.

Pe data de 3 februarie 2021, DSVSA Călăraşi a transmis că, pe data de 22 ianuarie, a fost identificat un focar de PPA la ferma din comuna Modelu, care aparține de Nutricom SA. Confirmarea incidentului cu două săptămâni întârziere este în sine un fapt care ridică semne de întrebare. Oficial, s-a transmis că 19.900 de suine au fost sacrificate – capacitatea maximă declarată a fermei, lucru improbabil în fapt, la o lună de la Crăciun. Declararea în fals a numărului de suine, pentru a crește cuantumul despăgubirilor, este una din metodele de fraudare. Sacrificarea s-a făcut prin îngropare, modalitate care nu permite monitorizarea numărului de capete sacrificate, spre diferență de modalitatea incinerării.

Presa locală a mai semnalat faptul că autorităţile sanitare nu au precizat locul în care au fost îngropate suinele sacrificate şi dacă acest lucru s-a făcut cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. Aceeași sursă afirmă că Nutricom SA deţine în acest moment patru ferme de porci, dar şi de pui, cu o capacitate totală de peste 60.000 capete în Sohatu, Chirnogi, Dragalina şi Mânăstirea.

Pe 18 martie 2021, presa locală a transmis că un focar de pestă porcină a fost depistat în ferma din Sohatu, cu aproape 12.000 de animale infectate.

Surse din interiorul societății Nutricom și din zona administrativă au declarat că aceste două focare declanșate în ianuarie și martie ar avea ca efect încasarea unor despăgubiri de cca. 5 milioane de euro, motiv pentru care firma face presiuni asupra DSVSA Călărași. Prin această strategie, cel mai probabil, Hanna Rabih Daher urmărește încasarea unor sume cât mai mari și lichidarea business-ului, în contextul în care nu se poate întoarce în România fără a executa pedeapsa cu închisoarea.

Reprezentanții Nutricom S.A. nu au răspuns la numerele de telefon afișate pe site-ul propriu și la Registrul Comerțului pentru a-și exprima o poziție.

Emanuel Stan