27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 23:22
No menu items!

Eurostat: România, printre statele UE cu cea mai mare inflație în decembrie 2020

spot_img

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat de la 0,2% la 0,3% în decembrie 2020, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca şi în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul European de Statistică – Eurostat.
Comparativ cu situaţia din noiembrie, rata anuală a inflaţiei în decembrie a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt şi a crescut în zece ţări membre. În România, rata anuală a inflaţiei a crescut uşor până la 1,8% în decembrie, de la 1,7% în noiembrie. În decembrie 2019, rata anuală a inflaţiei în România era de 4%.
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,4%), Ungaria (2,8%), Cehia (2,4%) şi România (1,8%). La polul opus sunt state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Grecia (minus 2,4%), Slovenia (minus 1,2%) şi Irlanda (minus 1%).
În Zona Euro, inflația a rămas stabilă la minus 0,3%. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în decembrie l-au avut serviciile (cu preţuri în urcare cu 0,3 puncte procentuale) şi alimentele, băuturile alcoolice şi ţigările (plus 0,25 puncte procentuale). În schimb, scăderea preţurilor la energie a şters 0,68 puncte procentuale din avansul inflaţiei.