-2.6 C
București
luni, 6 februarie 2023 - 1:24
No menu items!

Europa impune doar restricții zonale pentru a bloca virusul

spot_img

Mulți lideri europeni se străduiesc să evite impunerea unor blocaje pe scară largă, pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc în Franța, spitalele încep să se umple în Spania și oficialii britanici avertizează că urmează o luptă de șase luni pentru a conține virusul, scrie presa internațională.

Noi măsuri specifice de blocare au intrat în vigoare luni la Madrid, interzicând aproape unui milion de locuitori să părăsească cartierele lor, cu excepția activităților esențiale, cum ar fi locul de muncă, școala sau îngrijirea medicală de urgență.

Noile cazuri diagnosticate în Spania au crescut la peste 10.000 pe zi în medie în ultima săptămână, depășind numărul oficial din primăvară, când Spania era una dintre națiunile cele mai afectate din Europa. Testarea este acum mai disponibilă pe scară largă.

Consilierii științifici și medicali de top din Marea Britanie au avertizat că infecțiile ar putea ajunge la 50.000 pe zi până luna viitoare, o traiectorie similară cu cele din Franța și Spania.

Luni seara, prim-ministrul Boris Johnson a anunțat că începând de joi, pub-urile și restaurantele vor fi restrictionate în privința servicii mesei și trebuie să închidă la ora 22:00. Iar Țara Galilor a anunțat o extindere a măsurilor de blocare care va intra în vigoare marți.

■ Aproape un milion de oameni au murit din cauza virusului în întreaga lume și cel puțin 73 de țări înregistrează creșteri în cazurile nou diagnosticate.

■ Munchenul a impus folosirea măștilor în unele spații în aer liber, inclusiv străzile aglomerate și piețele populare, începând de joi, a anunțat primarul.

■ În India, unde numărul cazurilor este printre cele mai mari din lume, Taj Mahal s-a redeschis luni cu restricții.

■ Cuba se confruntă cu una dintre cele mai grave deficiențe alimentare din ultimii ani, după ce pandemia a spulberat economia sa dependentă de turism.