miercuri, 21 octombrie 2020 - 8:16

Filmul jafurilor clanului Clămparu, în presa internațională, după ce DIICOT a recuperat opere de artă de neîlocuit

Avocatul Poporului, despre cauza blocajului din sănătate: Autoritățile continuă să folosească același algoritm de testare

Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă faptul că, la peste jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19, autorităţile din România continuă să folosească...

Deputatul PSD Florin Iordache, votat de 185 de parlamentari pentru a conduce Consiliul Legislativ

Camera Deputatilor si Senatul au votat in plenul reunit ca Florin Iordache sa fie presedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi "pentru"...

Reacția fostului ministru Nicolae Bănicioiu, după ce DNA a cerut ridicarea imunității sale

Fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, susține, într-o postare pe Facebook, că acuzațiile care i se aduc sunt false și că este pentru ridicarea imunității. Bănicioiu...

Directorul unui spital din Sibiu cere modificarea condițiilor de testare pentru COVID-19

Directorul Spitalului de Pediatrie din judeţul Sibiu, medicul Camelia Grigore, consideră că ar trebui îmbunătăţită modalitatea de abordare a cazurilor infectate cu noul coronavirus...

Lucrările lui Galileo, Sir Isaac Newton și Goya au fost printre volumele de neînlocuit furate în Feltham, vestul Londrei, în 2017. Lucrări estimate la 2,5 milioane de lire sterline, subtilizate într-un jaf după modelul „Misiune imposibilă”, au fost recuperate într-o operațiune internațională. Povestea a făcut înconjurul lumii, după cum relatează Huffington Post.

Aproximativ 200 de opere „semnificative din punct de vedere cultural”, inclusiv lucrări ale lui Galileo, Sir Isaac Newton și Goya, care au fost furate într-un jaf din vestul Londrei, au fost găsite îngropate într-un garaj din România.

Cărțile au dispărut în ianuarie 2017 în timpul unei spargeri din Feltham. Hoții au fost văzuți tăind găuri în acoperișul depozitului în care acestea erau depozitate și coborând din tavan ca să evite senzorii, întocmai ca în scenariul celebrului film „Mission Impossible”.

Acestea au fost recuperate săptămâna aceasta printr-un parteneriat comun cu Met și Poliția Națională Română.

Operele, care conțin lucrări din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo, Newton și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya, au o valoare tatală de peste 2,5 milioane de lire sterline, dar sunt considerate a fi de importanță internațională și sunt considerate de neînlocuit.

În ultimii trei ani, Met a lucrat cu ofițeri din Poliția Națională Română și Carabinieri italieni, susținuți de Europol și Eurojust, la operațiunea internațională de recuperare a operelor și aducerea infractorilor în fața justiției.

În ianuarie 2017, lucrările erau păstrate într-un depozit de transport poștal din Feltham, așteptând să fie trimise la Las Vegas pentru o licitație specializată.

Inspectorul detectiv Andy Durham, de la Specialist Crime South, a declarat: „Această recuperare este un sfârșit perfect al acestei operațiuni și este o demonstrație a lucrării comune reușite între Met și partenerii noștri europeni de aplicare a legii din România și Italia – și la Europol și Eurojust.

„Aceste cărți sunt extrem de valoroase, dar, mai important, sunt de neînlocuit și sunt de o mare importanță pentru patrimoniul cultural internațional.

„Dacă nu ar fi fost munca grea a detectivului polițist David Ward și a altora din această echipă comună de investigații, aceste cărți s-ar fi pierdut din păcate pentru totdeauna în lume”

Ancheta Met a identificat suspecții implicați care făceau parte dintr-un grup român de crimă organizată care era responsabil pentru spargeri de depozite de mare valoare din Marea Britanie.

Gruparea își trimite membrii în Marea Britanie pentru a comite infracțiuni specifice și apoi îi scoate din țară la scurt timp, bunurile furate fiind și ele transportate de alți membri ai rețelei, folosind diferite metode.

Rețeaua este legată de o serie de proeminente familii infracționale românești care fac parte din clanul Clămparu. Acest grup are sediul în regiunea Iași din estul României și are o istorie de furturi complexe și la scară largă de mare valoare, dar au evitat în principal urmărirea penală prin comiterea infracțiunilor în afara României.

O operațiune comună cu Poliția Națională Română și Carabinieri italieni, susținută de Europol și Eurojust, a descoperit de atunci alte 11 infracțiuni în Londra și în Marea Britanie, unde s-au furat alte bunuri în valoare de 2 milioane GBP, în general folosind aceeași metodă de intrare prin acoperis.

Aceasta a culminat cu arestări coordonate și percheziții în 45 de adrese din Marea Britanie, România și Italia în iunie 2019.

Treisprezece persoane au fost acuzate în Marea Britanie că au conspirat să comită spargeri între decembrie 2016 și aprilie 2019 și să achiziționeze bunuri rezultate din infracțiuni.

Procedurile judiciare sunt în prezent active, 12 persoane au pledat deja vinovate, iar sentința urmează să aibă loc în patru zile, începând de luni, 28 septembrie.

Al treisprezecelea inculpat va fi judecat în martie 2021.

Investigațiile au continuat de la acțiunea coordonată din iunie 2019 și acest lucru a dus la căutări ulterioare care au dus la recuperarea operelor.

De ce s-a opărit PNL pe Streinu și Rafila?

Sorin Roșca Stănescu În fiecare zi, PNL oftează. Iar reprezentanții de frunte ai acestui partid le bat obrazul unor specialiști de marcă. Alexandru Rafila și...

Numărul școlilor în scenariul roșu a crescut vertiginos după organizarea alegerilor locale

Numărul școlilor intrate în scenariul roșu, în România, a crescut vertiginos chiar după organizarea alegerilor locale, fiind cu mult mai mare decât înaintea scrutinului. Ministerul...

Care este sloganul cu care PNL merge la alegerile parlamentare. Doar doi miniștri nu sunt pe liste

Sloganul sub care liberalii candidează la alegerile parlamentare este "Dezvoltăm România". Ludovic Orban a declarat, marţi, că alegerile parlamentare din 6 decembrie sunt decisive pentru...

Ministerul Muncii va completa legea pentru situația închiderii școlilor

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că Guvernul va completa cadrul legal în situația închiderii școlilor. "Asa cum stiti, pun in practica ordonanta de urgenta...

De ce este ilegală instituirea obligativității de a purta masca în spații deschise

Hotărârea Comitetului Municipal pentru Situații de urgență București prin care se institutie obligativitatea purtării măștii și în spații publice deschise, precum și hotărârile similare...