18.2 C
București
duminică, 2 octombrie 2022 - 3:24
No menu items!

Eurobarometru. Care este categoria profesională pe care românii o cred cea mai coruptă

spot_img

Medicii sunt mai corupți decât politicienii și polițiștii în țara noastră, arată ultimele date ale eurobarometrului care măsoară percepția de corupție. Cele mai mici procente în rândul corupților au fost înregistrate la angajații din instituțiile de asigurări sociale și de asistență socială, dar și la profesori.

Românii cred că angajații din sistemul medical sunt pe primul loc la mită și abuz de putere, apoi politicienii și pe locul trei, polițiștii. Cel puțin asta arată datele ultimului barometru care măsoară percepția corupției în statele Uniunii Eruopene. 

Întrebați despre mita, cadourile sau atențiile oferite cadrelor medicale, aproape jumătate dintre cei chestionați au răspuns că au simțit că trebuie să le acorde sau li s-a spus că trebuie să plătească suplimentar pentru serviciile de sănătate. Potrivit barometrului, cei mai mulți au dat sume peste 200 de euro.

Pe locul doi se află politicienii, iar 40% dintre cei chesionați cred că abuzul de putere și mita se regăsesc în rândul polițiștilor, conform presasm.ro.

În top urmează funcționarii publici care eliberează autorizațiile de construcții și cei care decid câștigătorii licitațiilor publice.

Studiul a fost realizat în perioada 22 martie ‐ 15 aprilie 2022, a inclus 26.509 de interviuri realizate prin metoda față în față, conform sursei citate.

E. Stan