16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 6:49
No menu items!

Euro depășește pragul psihologic de 4,9 lei. Specialiștii anunță că deprecierea persistă

spot_img

Moneda europeană a atins un nou maxim istoric, cotația de referință fiind de 4.9156 lei, în creștere cu 0,38%. Este al 11-lea record, într-o singură lună.

Euro a atins un maxim istoric, depășind bariera de 4,9 lei pentru un euro, încă de marți. Analiștii estimează că până la sfârșitul anului, moneda europeană ar putea depăși 5,1 lei pentru un euro.

Luni, euro a fost cotat la 4,8972 lei, în timp ce dolarul american a fost cotat la 4,1570 lei. La începutul lunii, euro era cotat la 4,8744 lei, iar pe data de 5 martie, moneda europeană sărea pentru prima dată de 4,88 lei la oficial.

Indicele ROBOR, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, stagnează la 1,67 începând de vineri.

Evoluția din ultima perioadă vine și pe fondul întăririi valutelor, potrivit explicațiilor celor de la BNR.

„Am avut în ultima perioadă o creștere regională a tuturor valutelor din regiune. Vin pe fondul întăririi dolarului, care e la un nivel ridicat, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani față de euro. În ceea ce privește leul, am avut azi-noapte, de exemplu o creștere semnificativă a cursului pe interbancar, semn că nerezidenții sunt cei care operează aceste tranzacții, cei care operează din afara țării. E o situație mai greu de gestionat pentru BNR, pentru că nu suntem activi pe piață în acel moment”.

„Aceste creșteri venite noaptea, cu un caracter evident speculativ, dar nu foarte accentuat, riscă să continue”.

Nu cred că e un curs care să afecteze semnificativ sau sensibil veniturile populației”, , a spus la Digi 24 purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Totuși, reprezentanți ai CFA au declarat anterior că estimează un curs valutar de 4,9-5,1 lei/euro pentru sfârșitul anului 2021, potrivit economica.net.