10.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 21:33
No menu items!

Engie România, E.ON Energie România şi OMV Petrom, furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale. Au obligaţia de a prelua clienţii rămași fără furnizori

spot_img

Companiile Engie România, E.ON Energie România şi OMV Petrom au fost desemnate furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale şi au obligaţia de a prelua clienţii care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, marţi, că ia măsuri pentru asigurarea continuităţii în furnizarea cu gaze naturale şi desemnează noi furnizori de ultimă instanţă.

„Unul dintre obiectivele majore ale autorităţii de reglementare este asigurarea continuităţii în furnizarea cu gaze naturale la clienţii finali. În acest sens, ANRE a adus modificări şi completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale (Regulament), aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, cu scopul creşterii numărului de furnizori de ultimă instanţă (FUI) desemnaţi, care să aibă şi o cotă de piaţă semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanţă implică o capabilitate operaţională şi financiară imediată care să le permită preluarea, în situaţii excepţionale, a portofoliilor de clienţi ale unor furnizori care din diverse motive nu îşi mai pot continua activitatea. Modificările au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 125/2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1165/08.12.2021”, a transmis ANRE.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din Regulament, cu modificările şi completările ulterioare, ANRE a demarat în data de 8 decembrie 2021 un proces de selecţie pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 4 alin. (1) din Regulament, respectiv ”un număr de cel puţin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piaţă, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienţi finali şi a cantităţii de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activităţii de monitorizare a pieţei gazelor naturale, să fie de minimum 70%”.

În urma procesului organizat în perioada 8 – 14 decembrie 2021, în sedinţa de marţi, 14 decembrie 2021, a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăţilor ENGIE România S.A., E.ON Energie România S.A şi OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, societăţi care au obligaţia de a prelua clienţii care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform prevederilor Regulamentului.

Astfel, furnizorii de ultimă instanţă de gaze naturale sunt: Electrica Furnizare, Premier Energy, Tinmar Energy, Engie România, E.ON Energie România şi OMV Petrom, dar şi CEZ Vânzare până în data de 2 ianuarie 2022.

                                                                                                                    Adina Silav