-1.4 C
București
sâmbătă, 22 ianuarie 2022 - 22:08
No menu items!

DOCUMENT. Noi măsuri fiscale pentru 2022. Rămân facilitățile pentru IT și construcții

spot_img

Noi măsuri fiscale sunt pregătite de guvern pentru anul viitor. Acestea vor fi implementate atât prin Legea bugetului de stat, cât și printr-o ordonanță de urgență pregătită de Ministerul Finanțelor. În timp ce se mențin facilitățile pentru cei care activează în construcții și IT, potrivit proiectului de oronanță, patronii care nu plătesc la timp contribuțiile către stat riscă închisoarea. 

Astfel, proiectul Ministerului Finanțelor prevede că patronii care nu vor achita către stat taxele constând în contribuțiile la salarii, pensii și asigurări de sănătate riscă dosare penale. În cazul unui control, administratorii societăților comerciale unde sunt descoperite restanțe în plata acestor contribuții vor primi un termen de grație de 60 de zile pentru a le achita. Dacă nu respectă acest termen, riscă dosare penale, iar pedeapsa ajunge până la 6 ani de închisoare. 

O altă măsură fiscală se referă la plata concediilor medicale restante. În acest caz, patronii care au de recuperat bani pe concedii medicale, nu vor mai plăti CASS, prin intermediul unui sistem de compensare.

Facilităţile pentru cei care lucrează în IT şi construcţii se mențin și în 2022, în timp ce TVA-ul pentru locuinţele de până în 140.000 de euro (prima locuinţă) va fi de 5%.

Tot 5% va fi TVA-ul şi pentru energia termică, în perioada iernii, pentru populaţie, şcoli şi spitale.

În plus, autorităţile vor implementa “radarul mărfurilor” prin care TIR-urile vor putea fi urmărite pentru a se vedea unde distribuie marfa. De asemenea, angajaţi ai ANAF vor putea să oprească pe traseu anumite TIR-uri pentru a verifica dacă marfa declarată corespunde cu realitatea.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat AICI. 

Raluca Dan