19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:22
No menu items!

Elena Udrea a primit clasare în dosarul DNA privind „Afacerea Pasteur”. Vezi cine a dat declarații despre fostul ministru al dezvoltării

spot_img

Dosarul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată, în septembrie anul trecut, pe fostul primar al sectorului 6, Constantin Poteraș, pe omul de afaceri Sorin Paul Stănescu, reprezentantul Institutului Pasteur, precum și pe soții Bogdan și Narcisa Georgescu, pentru modul în care Institutul Pasteur a beneficiat de un de teren de 19 ha din București este plin de surprize.

În afară de Sorin Stănescu, care i-a cununat fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, procurorii DNA au avut „în mână” în acel dosar un alt nume cu greutate de pe scena politică, mai exact pe fostul ministru al dezvoltării din perioada Traian Băsescu, Elena Udrea.

În rechizitoriul din dosarul Pasteur procurorul de caz, Marius Bulancea, a expus pe larg declarația-denunț făcută la DNA de magnatul Dragoș Dobrescu, din „Grupul Monaco”, în care acesta povestește detaliat despre implicarea Elenei Udrea în „Afacerea Pasteur”.

Astfel, potrivit declarației lui Dobrescu, obținute de Sursa Zilei, încercând să discute cu Sorin Paul Stănescu, a apelat la Bogdan Georgescu pentru a-i facilita o întâlnire cu reprezentantul Institutului Pasteur.

Dobrescu povestește apoi că Bogdan Georgescu l-a invitat la masă la un restaurant din Pipera iar acolo omul de afaceri spune că erau soții Georgescu și Elena Udrea.  „Mai mult, Bogdan a precizat că în afacere ar fi bine să fie și Elena Udrea întrucât ne poate ajuta să rezolvăm mai repede la Primărie, la Prefectură și la Cadastru, respectiv că ne poate acorda o protecție mai mare”, a declarat Dragoș Dobrescu la DNA. Omul de afaceri a fost audiat la DNA pe 13 ianuarie 2016, iar faptele povestite de el sunt din perioada 2004 – 2005, conform propriilor declarații.

Dobrescu a spus apoi că Elena Udrea, atât personal, cât și prin Bogdan Georgescu ar fi insistat ca el să se ocupe de acea retrocedare întrucât magnatul de Monaco avea experiență în afacerile cu drepturi litigioase și retrocedări.

Nu erau suficiente probe pe Udrea, a stabilit DNA

Despre posibila implicare a Elenei Udrea în dosarul Pasteur a mai povestit la DNA și fosta ei prietenă apropiată, avocatul Ana Maria Topoliceanu.

„Cred că în cursul anului 2007 Elena Udrea mi-a cerut să tai o delegație de reprezentare în legătură cu o procedură administrativă de reconstituire a unui drept de proprietate pentru Institutul Pasteur. Am acceptat, după care Elena Udrea mi-a cerut să mă întâlnesc cu Narcisa Georgescu iar aceasta m-a pus în legătură cu Paul Stănescu”, a explicat Ana Maria Topoliceanu la DNA.

Totuși, la finalul cercetărilor DNA a dispus clasarea față de Elena Udrea, considerând că nu sunt suficiente elemente care să ducă la trimiterea ei în judecată.

„Deși în cauză au rezultat indicii referitoare la implicarea lui Udrea Elena Gabriela în săvârșirea faptelor care fac obiectul cauzei, probatoriul administrat în cauză nu este suficient pentru a crea o certitudine cu privire la implicarea acesteia în transmiterea foloaselor către demnitar sau cu privire la faptul că ar fi primit mită o parte din produsul infracțiunii. Având în vedere aceste argumente, se va dispune clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de trafic de influență și cu privire la participarea lui Udrea Gabriela Elena la activitatea infracțională care face obiectul cauzei”, precizează procurorii DNA în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe fostul primar Poteraș, Sorin Paul Stănescu și soții Bogdan și Narcisa Georgescu.

Cristi Ciupercă