2.2 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 16:10
No menu items!

GIP: Cum a ajuns Daniel Constantin omul sistemului – DNA l-a șantajat cu dosarul soacrei

spot_img

Fostul ministru al agriculturii, lider al Pro Rom\nia, Daniel Constantin, a fost transformat de DNA în „omul sistemului”, printr-un dosar deschis pe numele soacrei sale, scriu jurnaliștii de la Grupul de Investigații Politice (GIP.

În 25 martie 2014, DNA (condusă de Laura Codruța Kovesi) a anunțat, chipurile „la solicitarea reprezentanților mass-media”, că a început urmărirea penală împotriva Mariei Pop și a lui Ionel Cătălin Stoica.

Deși nu se specifica în comunicatul DNA, Maria Pop este soacra lui Daniel Constantin, cel care era la acea dată ministru al agriculturii. Iar DNA avea mare nevoie de Daniel Constantin.

„Cu două săptămâni înainte, pe 7 martie 2014, avusese loc primul termen din dosarul ICA la Curtea de Apel București. Persoanele acuzate în acest dosar solicitaseră oficial ministrului Constantin să explice dacă menține decizia ilegală luată de predecesorul său Dacian Cioloș de a constitui ministerul ca parte civilă în dosar”, scrie GIP.

Așa că DNA a trecut la practicile sale obișnuite: l-a șantajat pe Constantin cu dosarul soacrei. Dosarul în sine era complet ridicol: Maria Pop, funcționar la Administrația Județețeană a Finanțelor Publice Argeș, și un coleg de-al ei erau acuzați că au primit împreună 500 lei (câte 250 lei fiecare) de la deținătorul unui PFA pentru a nu-l sancționa în urma unui control. În plus, spunea DNA, colegul Mariei Pop mai săvârșise și teribila infracțiune de a deconta cheltuielile cu benzina consumată de la sediul Finanțelor (din Pitești) la PFA-ul (din Pitești) și înapoi.

A fost însă suficient pentru a-l transforma pe Daniel Constantin într-o unelată a sistemului. Ministrul Agriculturii a refuzat să îndrepte ilegalitatea comisă de Cioloș, Daniel Constantin contribuind decisiv la condamnarea a 13 oameni la un total de 50 de ani de închisoare.

În ciuda ridicolului acuzațiilor, DNA a „lucrat” la dosarul soacrei lui Daniel Constantin mai bine de 4 ani. După ce Daniel Constantin a părăsit ALDE și s-a alăturat lui Victor Ponta în Pro România, unul dintre partidele puse explicit în slujba sistemului represiv, DNA s-a lămurit că soacra acestuia nu era de fapt penală. În iunie 2018, procurorii au clasat dosarul Mariei Pop.

În 13 septembrie 2018, DNA a publicat o „Actualizare” la comunicatul din martie 2014. Nu a fost vorba de vreo urmă de bună credință din partea procurorilor. Cu 3 zile înainte, pe 10 septembrie, DNA primise din partea GIP o solicitare referitoare la stadiul dosarului soacrei lui Daniel Constantin. „Actualizarea” e doar o încercare de a ascunde un jalnic, dar eficient, șantaj.

Andrei Tudor