16.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:59
No menu items!

Eduard Hellvig: „Iranul întețește ceața războiului instigând milițiile din Siria și Irak”

spot_img

Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de Informații, face o analiză a conflictului dintre Israel și Iran, punând în context mai multe etape care au generat escaladarea de noaptea trecută.

„În octombrie, Iranul i-a sprijinit pe rebelii Houthi din Yemen să lanseze lovituri asupra Israelului. Concomitent, a sprijinit Hamas să provoace haos prin raiduri surpriză și atacuri cu rachete, care au provocat o reacție puternică din partea Israelului. Iranul întețește ceața războiului instigând milițiile din Siria și Irak în hărțuirea Israelului.

Vorbeam despre 2024 ca despre anul în care jumătate din populația lumii merge la urne. Cu harta în față, unele alegeri vor fi ură și ideologie în stare pură. În 7 februarie spuneam tot aici despre anul în curs ca fiind “dragonul tuturor anilor”, cu multiple capete care vor scuipa foc și vor agita săbii”, scrie Eduard Hellvig.

„Suntem după doi ani de război în Ucraina și începem să înțelegem ce înseamnă “war fatigue” în Occident. Suntem după șase luni de conflict în Orientul Mijlociu și toate semnalele converg către un Iran care se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari”, scrie fostul director al SRI. 

„Diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău.

Unul dintre acele momente în care îți dorești să nu ai dreptate”, mai spune Eduard Hellvig.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Iranul a lansat un raid aerian asupra Israelului, ca replică pentru un atac israelian asupra ambasadei iraniene din Damasc. Rachetele iranienilor au fost interceptate în proporție de 99% de sistemele aeriene de apărare ale Israelului și nu s-au soldat cu victime. 

Duminică, cabinetul de război al premierului Netanyahu se va reuni pentru a decide dacă va răspunde acestui raid. Câteva ore mai târziu, la New York se va reuni Consiliul de Securitate al ONU pentru a analiza situația. 

Elena Cristea