24.8 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 20:11
No menu items!

După SUA și Rusia, și Franța le recomandă cetățenilor săi să ”se abțină” de la călătorii în Orientul Mijlociu

spot_img

Cetăţenii francezi ar trebui să se „abţină” de la călătorii în Iran, Israel, Liban şi teritoriile palestiniene, a declarat vineri Ministerul de Externe pentru AFP.

În contextul în care tensiunile continuă să crească în Orientul Mijlociu, după luni de conflict între Israel şi Hamas, cetăţenii francezi sunt îndemnaţi să evite orice călătorie în această parte a lumii.

MAE francez cere, de asemenea, „repatrierea familiilor agenţilor diplomatici de la Teheran” şi suspendarea misiunilor oficialilor francezi în aceste ţări.

Decizia a fost „convenită în cadrul unei reuniuni de criză”, a precizat ministerul. Recomandarea intervine într-un moment în care Iranul ameninţă să lovească Israelul, pe care îl acuză de atacul de la 1 aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, soldat cu moartea a 16 persoane, între care şapte membri ai trupelor de elită ale regimului iranian, Gardienii Revoluţiei.

Iranul şi Siria au dat vina pentru atac pe Israel, care nu şi-a confirmat însă implicarea. „Regimul malefic a făcut o greşeală (…) trebuie să fie pedepsit şi va fi pedepsit”, a ameninţat ulterior ayatollahul iranian Ali Khamenei într-un discurs transmis în direct cu ocazia Eid al-Fitr, sărbătoarea care marchează sfârşitul lunii musulmane de post Ramadan.

Autoritățile americane au lansat un avertisment pentru toți angajații SUA care se află în Israel. Mesajul de vineri impune restricții de călători în afara a orașe considerate sigure. Anunțul vine pe fondul creșterii rapide a riscului unui atac din partea Iranului pe teritoriu israelian.

Rusia le-a recomandat joi cetăţenilor ruşi să evite deplasările în Orientul Mijlociu, în special în Israel şi în teritoriile palestiniene, dar şi în Liban, informează Reuters. Ministerul de Externe rus mai spune că situația din Orientul Mijlociu rămâne instabilă.

D.Constantin