16.5 C
București
joi, 23 mai 2024 - 0:15
No menu items!

Patriarhia Ortodoxă Rusă declarată organizaţie teroristă, propunerea unei țări

spot_img

Ministerul de Interne al Estoniei va propune parlamentului unicameral al ţării, Riigikogu, să declare Patriarhia Ortodoxă de la Moscova drept organizaţie teroristă, a declarat joi ministrul Lauri Läänemets la postul public de televiziune, ETV.

„Trebuie să înţelegem că, în prezent, Patriarhia Moscovei este subordonată lui Vladimir Putin, care, practic, dirijează activităţi teroriste în întreaga lume”, a declarat Läänemets, făcând o paralelă cu organizaţiile teroriste islamice care pretind că duc un război sfânt împotriva lumii occidentale şi a valorilor sale. El a subliniat că Riigikogu a recunoscut deja Rusia ca stat terorist în octombrie 2022.

„Acest lucru nu va afecta congregaţiile şi nu înseamnă că bisericile vor fi închise, dar înseamnă că legătura cu Moscova va fi tăiată”, a precizat Läänemets.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Estoniană a Patriarhiei Moscovei (MPEOK, care are aproximativ 100.000 de adepţi), deşi este subordonată Patriarhiei Moscovei, nu va fi desemnată ca organizaţie teroristă, a adăugat ministrul.

Vorbind la o conferinţă de presă la începutul acestei săptămâni, un reprezentant al MPEOK a declarat că organizaţia nu raportează direct Patriarhiei Moscovei sau Patriarhului Kirill şi, prin urmare, nu poate fi trasă la răspundere pentru declaraţiile acestuia de susţinere în ceea ce priveşte războiul Rusiei în Ucraina, menţionează site-ul de ştiri al televiziunii estoniene.

Läänemets este ministru de interne din iulie 2022 şi, în acest timp, a cerut de patru ori reprezentanţilor MPEÕK să dea socoteală cu privire la problemele de securitate.

Läänemets a menţionat că există diverse congregaţii ale MPEÕK active în Estonia şi că operaţiunile lor interne nu sunt direct influenţate de Moscova, însă subordonarea bisericilor faţă de Moscova reprezintă în continuare o ameninţare la adresa securităţii Estoniei.

„Trebuie să înţelegem că, dacă patriarhul Kirill este capul bisericii de la Moscova, atunci, indiferent de ceea ce se discută în congregaţiile din Estonia, mesajul său este foarte puternic şi cu siguranţă ajunge la oameni, iar pe acest lucru se bazează anumite persoane (şi în Estonia) pentru acţiunile lor. (…) Avem motive să bănuim că (din Rusia) se fac pregătiri pentru lucruri mult mai mari pentru comunitatea (ortodoxă), iar acest lucru afectează şi Estonia”, a arătat Läänemets, potrivit News.ro.

D.Constantin