Dosarul Romgaz făcut de DIICOT, desființat de instanța supremă

Unul dintre cele mai importante dosare ale DIICOT din ultimii zece ani a fost desființat în instanță, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea ICCJ nu este definitivă.

Este vorba despre celebrul dosar Romgaz, în care fostul ministru Adriean Videanu, şi omul de afaceri Ioan Niculae au fost trimişi în judecată, alături de alţi zece inculpaţi, pentru posibilă comitere a infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, delapitare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi complicitate la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată. Este un dosar început în 2010 şi care a fost finalizat în mai 2017, scrie luju.ro.

Aşadar, atât de bine au lucrat procurorii DIICOT timp de şapte ani ca să-i probeze pe Adriean Videanu şi Ioan Niculae, încât au primit, luni seara 22 ianuarie 2018, o lovitură năucitoare. Înalta Curte a constatat neregularitatea rechizitoriului DIICOT în ceea ce priveşte descrierea faptelor, motiv pentru care a cerut procurorilor să remediezea neregularităţile şi să precizeze dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

Totodată, ÎCCJ a dispus excluderea din materialul probator a aproximativ 90 de înregistrări ale unor convorbiri telefonice şi comunicări, a căror nulitate a fost constatata. Mai exact, este vorba despre peste 80 de interceptări ale unor convorbiri telefonice, restul fiind comunicări prin fax şi prin SMS. De asemenea, tot Înalta Curte a constatat nulitatea altor câteva zeci de ordonanţe DIICOT şi acte din dosar.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU