15.2 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 20:52

Doi elevi cu COVID-19, la pregătirile pentru evaluarea națională și BAC. Ministerul se gândește la corturi și containere, pentru toamnă

spot_img

Un elev din clasa a VIII-a, din Iaşi, și de o elevă de clasa a XII-a, din Gura Humorului, au fost diagnosticați cu SARS-CoV-2, după o săptămână de la începerea pregătirilor în școli pentru elevii din anii terminali. Ambele cazuri au fost depistate după testarea unor membri ai familiei, iar anchetele epidemiologice arată că au intrat în contact cu mai mult de 20 de colegi.

Este vorba despre o elevă din clasa a XII-a din Gura Humorului, județul Suceava, care a fost confirmată cu coronavirus. Fata a fost la școală săptămâna trecută, la pregătirea pentru Bacalaureat. Autoritățile sanitare au declanșat ancheta epidemiologică.

Elevul de clasa a VIII-a din Iași, depistat cu coronavirus, a fost și el la pregătirea pentru Evaluarea Naţională săptămâna trecută, miercuri şi joi.

Miecuri, bunica sa a fost testată pentru că urma să facă o operaţie şi a ieşit pozitivă. Mai apoi toată familia a fost testată.

„Iniţial a fost testată bunica copilului, care trebuia să îşi facă o operaţie. A fost testată pozitivă, ulterior a fost testată toată familia, inclusiv elevul de clasa a 8-a, găsit şi el pozitiv. El a fost două zile la pregătire, la şcoală”, a declarat presei Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, pentru Mediafax.

La orele de pregătire la care băiatul a fost prezent au fost şi alţi 11 colegi.

Duminică, ministrul Educației a afirmat că unul dintre scenariile luate în calcul pentru reluarea cursurilor, din toamnă, ar fi instalarea unor corturi sau containere în curtea școlii. Monica Anisie, a declarat, la B1 TV, că Ministerul Educației trebuie să găsească o soluție pentru distanțarea fizică a elevilor, odată cu noul an școlar, pentru că infrastructura actuală, mai ales în mediul urban, nu permite păstrarea unei distanțe de 2 metri între elevi, pentru a evita îmbolnăvirile.

“Sunt clase suprapopulate, de 30 sau de peste 30 de elevi și, așa cum prevede ordinul ministrului Sănătății, trebuie să existe o distanță de 2 metri între elevi în față, în spate, lateral stânga, dreapta. Asta înseamnă că într-o sală de sport ar trebui să intre cel mult 10 elevi. Ministerul Educației și autoritățile locale trebuie să găseasca soluții în cazul în care va veni al doilea val de îmbolnăviri, așa cum prevăd specialiștii, ca să nu îi expunem pe elevi”, a declarat Anisie la B1 TV.
 
Ministrul Educației a afirmat, răspunzând unei întrebări, că una dintre soluții ar fi ca o parte dintre elevi să meargă la școală, prin rotație, iar o altă parte să participe la cursuri online. Un alt scenariu analizat este montarea de containere sau corturi în curtea școlilor.