27.4 C
București
joi, 30 iunie 2022 - 22:47
No menu items!

DNA vrea să redeschidă un dosar vechi de opt ani. Miza: procurorul Viorel Cerbu, aflat „în cărți” pentru o funcție de conducere în sistemul judiciar

spot_img

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție vor trebui să decidă, pe 20 octombrie, dacă admit cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de redeschidere a anchetei penale într-un dosar în care, teoretic, sunt vizați fostul procuror șef al Parchetului Buftea, Nelu Carpen, avocatul Adrian Zamfirachi, fostul polițist Mihail Vișan și procurorul Florentin Ioan Ene – în prezent la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, chiar fost procuror DNA pentru o scurtă perioadă de timp.

Verificările făcute de reporterii Sursa Zilei din surse publice arată că dosarul pentru care DNA cere confirmarea redeschiderii anchetei este vechi de opt ani, adică, tocmai din 2009.

Cererea anchetatorilor apare ca ciudată, dacă ținem cont de faptul că în dosarul amintit s-au anchetat presupuse infracțiuni de acum opt ani, iar Nelu Carpen, Adrian Zamfirachi și Mihail Vișan au executat deja ani grei de închisoare pentru  fapte de corupție imputate de DNA.

În cursul lunii iulie 2009, procurorul Carpen Nelu şi alte două persoane au constituit un grup infracţional organizat, a cărui activitate s-a desfăşurat în perioada iulie 2009 – martie 2010, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie”, arătau procurorii DNA, într-un comunicat de presă din aprilie 2010. 

Nelu Carpen și Adrian Zamfirachi au fost arestați, în aprilie 2010, și trimiși în judecată în luna iulie a acelui an. În 2014, Carpen a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare.

Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că, dintre toți cei menționați mai sus, procurorul Florentin Ene de la Parchetul General este singurul care a avut doar calitatea de martor în dosarul din 2009.

Ene a fost audiat după ce, în urma măsurilor operative dispuse la acel moment, rezulta că a fost invitat de Nelu Carpen la o friptură de căprioară. Cum acest lucru nu este o infracțiune, procurorul Florentin Ene și-a păstrat calitatea de martor.

Unul dintre obiectivele cererii DNA pare a fi, însă, deschiderea unui dosar pe numele procurorului Viorel Cerbu, cel care a instrumentat cauza în care Carpen, Zamfirachi și Vișan au fost condamnați.

Informațiile sunt că se încearcă deschiderea unui dosar pe numele lui Viorel Cerbu. Întâmplător, aceste informații vin în aceeași perioadă cu altele care spun că Cerbu este în cărți pentru o funcție de conducere în sistemul judiciar. Unul din posturile vehiculate este cel de șef viitoarei direcții/secții speciale de anchetare a magistraților”, au explicat sursele citate.

Pe de altă parte, procurorul Florentin Ene este în relații de prietenie cu un alt fost procuror DNA, Iuliana Bendeac.

În acest context trebuie reamintit că, în octombrie 2013, ministrul justiției de la acel moment, Robert Cazanciuc, îi propunea pe procurorii Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu pentru conducerea Secției de combatere a corupției DNA. Evenimentul a generat un important scandal public, Laura Codruța Kovesi fiind împotriva celor doi, ceea ce a dus la retragerea de către Cazanciuc a propunerilor.

Cristi Ciupercă

foto: gandul.info